Άσπιλοι ένοχοι

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων όταν διάβασα απνευστί το βιβλίο της Θεοφανίας Ανδρονίκου – Βασιλάκη «Άσπιλοι ένοχοι», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Χάρτινη πόλη, καθώς είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Εξάλλου, «τίποτα και κανείς δεν είναι όπως φαίνεται σ’ αυτή την πόλη». Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, μια 35χρονη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Κανένα ίχνος, καμία ένδειξη, κανένα τηλεφώνημα για λύτρα, πουθενά το πτώμα της. Παρά τις έρευνες της τοπικής αστυνομίας, στέκεται αδύνατο να βρεθεί, νεκρή ή ζωντανή…

 

Κυρία Ανδρονίκου – Βασιλάκη, γιατί το οξύμωρο… Άσπιλοι ένοχοι;

Γιατί ακριβώς έτσι παρουσιάζονται οι ένοχοι στο μυθιστόρημα. Φορούν το προσωπείο του αθώου, αλλά στην πραγματικότητα ευθύνονται για τα χειρότερα εγκλήματα.

Η πλοκή είναι καταιγιστική, οι ανατροπές πολλές και η σκιαγράφηση της κοινωνίας αριστοτεχνικά δοσμένη, καθώς με φόντο την Τρίπολη επτασφράγιστα μυστικά, κρυφοί έρωτες και εγκλήματα του παρελθόντος αποκαλύπτονται. Τι σας ενέπνευσε;

Όσον αφορά στο κομμάτι της πλοκής και των ανατροπών, έχει να κάνει με τις δικές μου ανάγκες. Θέλω όταν γράφω ένα βιβλίο, πρώτα να το απολαμβάνω εγώ και έπειτα να το προτείνω στους αναγνώστες μου. Έπειτα έρχεται το κομμάτι του τι θέλω να πω και σε αυτό το βιβλίο ασχολήθηκα με τις κοινωνικές … πληγές της ελληνικής κοινωνίας.

Πώς η εξαφάνιση της 35χρονης Νάγιας -μητέρας ενός παιδιού- από την Παναγιά της Τρίπολης πυροδοτεί τις εξελίξεις;

Είναι το φυτίλι που θα ανάψει μια πυρκαγιά στην οποία θα «καούν» οι ένοχοι, όχι μόνο για την εξαφάνισή της, αλλά και γενικότερα.

Συστήστε μας τον Μάξιμο Βαγενά… Ποιος ο χαρακτήρας του και πού θα τον οδηγήσει αυτή η ιστορία;

Ο Μάξιμος κουβαλά το δικό του φορτίο και αυτός είναι ο λόγος που στην αρχή αρνείται την υπόθεση. Αναλαμβάνοντάς την σχεδόν με τη βία ωστόσο, θα γιατρευτούν και οι δικές του πληγές.

Ποια η επιρροή της Υβόννης στον Μάξιμο; Κατά πόσο είναι εφικτό μία γυναίκα να ενεργοποιήσει στο έτερον ήμισυ ένα χαρακτήρα που και το ίδιο αγνοούσε ότι έχει;

Νομίζω συμβαίνει σε όλους μας, όταν ερωτευόμαστε. Με έναν τρόπο θέλουμε να γίνουμε αρεστοί στο έτερον ήμισυ και πολλές φορές ξεχνάμε και τον εαυτό μας. Ο Μάξιμος ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται ακόμη από την Υβόννη, όταν αναλαμβάνει την υπόθεση.

«Η Αρετή ζούσε και ανέπνεε για τη γνώμη του κόσμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πόσο εφικτό θεωρείτε πως είναι τελικά να καταρριφθούν τέτοιες αντιλήψεις στην επαρχία;

Είναι δύσκολο και χρονοβόρο. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια, ώσπου να… ξεκολλήσει η επαρχία από τα στεγανά αιώνων. Ακόμη και στην Αθήνα βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει μείνει εγκλωβισμένος στα «πρέπει» μιας άλλης εποχής, πόσο μάλλον στην επαρχία.

Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια να θίξει ένας συγγραφέας τα κοινωνικά ζητήματα μιας κλειστής επαρχιακής κοινωνίας, όπως η υποκρισία, η θρησκοληψία, το στίγμα της ψυχικής νόσου, η συμβατικότητα ενός γάμου και η θέση της ανύπαντρης μητέρας;

Η ίδια η πραγματικότητα γεννά την έμπνευση. Είναι ζητήματα τα οποία ζούμε και μας απασχολούν όλους, οπότε δεν αποτελεί ιδιαίτερη δυσκολία η καταγραφή μιας πραγματικότητας με την οποία όλοι έχουμε μεγαλώσει και είμαστε μάρτυρές της.

Στο βιβλίο παρελαύνουν πολλοί ήρωες με έντονες και διαφορετικές προσωπικότητες, άρτια δομημένες πάντα. Ποια συστατικά απαιτούνται για το χτίσιμο αυτών των χαρακτήρων;

Φροντίζω από πριν για το ψυχογράφημά τους και εν συνεχεία να τους τοποθετήσω στο μύθο. Οποιαδήποτε κίνηση, αντίδραση, εξέλιξη ενός ήρωά μου έχει λόγο που συμβαίνει, έχει μια ρίζα και βγαίνει από την αλήθεια του.

Ποιο από τα βιβλία σας σας έχει στιγματίσει;

Τα αγαπάω όλα το ίδιο, αλλά έχω νομίζω μια μεγαλύτερη αδυναμία στην «Υπηρέτρια της Δούκισσας». Είναι το αγαπημένο μου βιβλίο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ξεχωρίζω από τα άλλα.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Βρίσκομαι ήδη στη συγγραφή του νέου μου βιβλίου. Πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα και εύχομαι να έχει την ίδια αποδοχή και αγάπη όπως οι «Άσπιλοι Ένοχοι».

 

Η Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη (ψευδώνυμο) εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες στον χώρο του καλλιτεχνικού και τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση, συμμετέχοντας ως κειμενογράφος και σεναριογράφος σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.

Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2009 με το βιβλίο «Δεσποινίς ετών 29… και κάτι ψιλά», από τις Εκδόσεις “Μοντέρνοι Καιροί”, το οποίο έγινε best seller. Το 2012 κυκλοφόρησε το μεταφυσικό δράμα «8 ψυχές που δεν έφυγαν», από τις Εκδόσεις “Μοντέρνοι Καιροί”.

Από τις Εκδόσεις “Ψυχογιός” κυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματα: «Ο κορσές της Σταχτοπούτας» (2014) και «Γυναίκες στα πρόθυρα… γάμου» (2015) και από τις Εκδόσεις “Χάρτινη Πόλη” τα μυθιστορήματα «Η Διαθήκη του Ζάνα» (2017), «Η Υπηρέτρια της Δούκισσας» (2018), «Ζακίνθη, στο Άβατο του Κόντε» (2019) και «Άσπιλοι Ένοχοι» (2020).

 

Η Βικτωρία Αλεξίου διατηρεί τον βιβλιοφιλικό λογαριασμό στο Instagram @alexiouvictoria

(Visited 8,118 times, 1 visits today)

Leave A Comment