Ένας αρκούδος μια φορά…

Με αφορμή το βιβλίο Ένας αρκούδος μια φορά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, είχα την τιμή να συνομιλήσω με την Ελένη Γερουλάνου, νηπιαγωγό, συγγραφέα και ιδρυτικό μέλος του Library4all. Είναι δίχως αμφιβολία ένα άτομο πολύ διαφορετικό από όσα έχω γνωρίσει, καθώς η κάθε της απάντηση με μαγεύει. Είναι πάντα τόσο to the point, ενώ παράλληλα διακρίνεται από μια κομψότητα και μια εκλεπτυσμένη καλαισθησία παλαιάς κοπής, που σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο άλλαξε η εποχή μας…

 

Κυρία Γερουλάνου, ποιο ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του βιβλίου «Ένας αρκούδος μια φορά»;

Η φιλία του πατέρα μου με την Μαρία Αργυριάδη, συλλέκτρια, ερευνήτρια και δωρήτρια της συλλογής της στο Μουσείο Μπενάκη, ήταν η αφορμή να γνωρίσω την ιστορία του αγαπημένου της αρκούδου και να γράψω αυτό το παραμύθι. Ο αρκούδος για την Μαρία ήταν μοναδικός. Τον είχε βρει πεταμένο στα σκουπίδια και της έδωσε το έναυσμα για να δημιουργήσει τη συλλογή της, που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Για τον δε αρκούδο η Μαρία ήταν η οικογένειά του.Όταν μάλιστα τον αντίκρυσα για πρώτη φορά στη βιτρίνα του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, μου έκλεισε πονηρά το μάτι και αυτό ήταν. Οι λέξεις άρχισαν να τρέχουν επάνω στο χαρτί όταν γύρισα στο σπίτι μου και γρήγορα η ιστορία του έγινε παραμύθι. Στη συνέχεια πρότεινα στην Ίριδα Σαμαρτζή να τη στολίσει με ζωγραφιές και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Ένας αρκούδος μια φορά». Έτσι ο αρκούδος της Μαρίας έγινε και δικός μου, έγινε ο αρκούδος όλων μας τελικά. Μία δυνατή συνεργασία, μία συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη με τις εκδόσεις Πατάκη, που στόχο έχει να γνωρίσει στα παιδιά τους θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

Πόσο επηρεάζει το πτυχίο σας στη μουσειακή εκπαίδευση τη συγγραφή των βιβλίων σας;Η αγάπη μου για τα παιδιά και την τέχνη με έκανε να σκεφτώ να γράψω βιβλία που θα εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο των μουσείων και των συλλογών.

Ποιο το δικό σας αγαπημένο παιδικό βιβλίο, όταν ήσασταν μικρή και ποιο σήμερα;
Ήμουν παιδί που δεν διάβαζε πολύ, όσο περίεργο και εάν ακούγεται. Μόνο τα απαραίτητα. Μου άρεσε περισσότερο να ασχολούμαι με τη φύση και να δημιουργώ με τα χέρια. Μεγαλώνοντας, μία φίλη μού χάρισε το «Χρυσό αμάξι» του Νικηφόρου Βρεττάκου και από εκείνη τη μέρα βούτηξα κυριολεκτικά στα βιβλία, λες και ήθελα να προλάβω όλα αυτά που είχα χάσει. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το “Μία πολύ πεινασμένη κάμπια” του Eric Carle των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. Σήμερα ποιο είναι; Χμ, είναι τόσα πολλά. Το «The museum of me» της Emma Lewis είναι ένα από αυτά. Πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πουά. Είναι ένα βιβλίο ιδανικό για την εισαγωγή των μικρών παιδιών στον κόσμο των μουσείων.

Μιλήστε μας για το Library4all…
Το Library4all είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013, με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία. Ο ρόλος του είναι να λαμβάνει ενημέρωση για τις ανάγκες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και εν συνεχεία να τα βοηθά να δημιουργήσουν μία βιβλιοθήκη ή να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή τους. Τα βιβλία που προσφέρουμε είναι καινούρια ή σε άριστη κατάσταση και προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, σχολείων, εταιρειών, εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων και άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων. Επτά χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2013, το Library4all προσφέρει βιβλία σε σχολικές βιβλιοθήκες και δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά να ταξιδέψουν στις σελίδες τους. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε παραδώσει περισσότερα από 290.000 βιβλία σε 2.238 σχολεία, 7 παιδιατρικά νοσοκομεία, 250 φορείς, κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα, 28 δομές που φιλοξενούνται παιδιά προσφύγων.

 

Η Victoria διατηρεί τον βιβλιοφιλικό λογαριασμό στο Instagram #alexiouvictoria

(Visited 21,195 times, 1 visits today)

Leave A Comment