Αγάπη από μπισκότο

 

Ο Μάριος Βλάχος γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Υπολογιστών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου πήρε και Διδακτορικό Δίπλωμα. Από την παιδική του ηλικία λατρεύει τη συγγραφή. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και λογοτεχνικά κείμενα σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες. Το παραμύθι «Αγάπη από Μπισκότο» αποτελεί την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια. Είναι εμπνευσμένο από την παιδική αθωότητα και τρυφερότητα κι έχει σκοπό να τονίσει τη δύναμη της αγάπης ως πηγή έμπνευσης και την αξία του πρωτότυπου δημιουργείν με πρώτη ύλη την αγάπη.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο υπέροχων κοριτσιών που τον γεμίζουν καθημερινά με τεράστιες ποσότητες ωκυτοκίνης (αποκαλείται και «ορμόνη της αγάπης») και τον κάνουν να ζει μία ζωή σαν παραμύθι! Είναι υπέρμαχος της αγάπης, καθώς πιστεύει βαθύτατα πως η δύναμή της είναι ανυπέρβλητη και μπορεί να γιατρέψει τα πάντα. Με αφορμή το παραμύθι του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχ. Σιδέρη, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε εφ’ όλης της ύλης…

 

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Σίγουρα οι δύο μπισκοτένιες μου πριγκίπισσες, η Ειρήνη και η Δήμητρα. Οι κόρες μου ήταν η πηγή έμπνευσης για το «Αγάπη από Μπισκότο» και είναι ταυτόχρονα οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του. Αυτές με οδήγησαν με τη στάση τους να κάνω το άνοιγμα στη συγγραφή παραμυθιών. Ένα άνοιγμα που αν με ρωτούσατε παλαιότερα αν θα το έκανα, θα χαμογελούσα.

Συστήστε μας τους ήρωες και μιλήστε μας για την πλοκή της  συγκεκριμένης ιστορίας…

Οι βασικοί ήρωες του παραμυθιού είναι ο κύριος Μπισκοτόπουλος και τα Μπισκοτένια. Κατά την εξέλιξη της πλοκής του, όμως, ξεπηδούν διάφοροι άλλοι ήρωες που σίγουρα μικροί και μεγάλοι θα βρουν ένα χαρακτήρα, για να ταυτιστούν μαζί του. Από τον τρυφερό μπαμπά, τον ιδιότροπο αδερφό μέχρι τους πιο γλυκούς φίλους. Ο κύριος Μπισκοτόπουλος, λοιπόν, κινούμενος αποκλειστικά και μόνο από αγάπη για τα παιδιά θέλει να δημιουργήσει μία συλλεκτική έκδοση μπισκότων για τα παιδιά και να τους τη μοιράσει την Πρωτοχρονιά. Θα συναντήσει πολλές δυσκολίες αλλά έχει στο πλευρό του καλούς συμμάχους και φίλους. Άραγε όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουν;

«Δεν χρειάζεται να αντιγράφουμε τους άλλους. Αυτό που χρειάζεται είναι η αγάπη». Όποιος αγαπάει βρίσκει τρόπους… Ποιο το βασικό μήνυμα της ιστορίας;

Το παραμύθι πραγματεύεται μερικές από τις σημαντικότερες αξίες της ζωής. Αξίες που όλοι μας πρέπει να έχουμε ως εφόδια στον σάκο μας, καθώς προχωράμε και ποτέ να μην τις ξεχνάμε. Και όλα αυτά μέσα από το πρίσμα και κάτω από την ομπρέλα της θαυματουργής αγάπης. Το βασικό μήνυμα, λοιπόν, εστιάζει στη δύναμη της αγάπης ως πηγή έμπνευσης και πρωτότυπης δημιουργίας, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ή να αντιγράψει τις αγάπες των άλλων.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Αν και γράφτηκε με πηγή έμπνευσης τα παιδιά και απευθύνεται στα παιδιά, θεωρώ ότι το ύφος του και το θέμα με το οποίο καταπιάνεται μπορεί να το κάνει να αποτελέσει μία ωραία συντροφιά ακόμη και για ενήλικες και ονειροπόλους κάθε ηλικίας. Αρκεί να αφήσει κάποιος να τον διαπεράσει και να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές της αγνότητας, της τρυφερότητας και της αγάπης που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Σε ποιο βαθμό η εικονογράφηση μπορεί να αναβαθμίσει ή και να αδικήσει ένα καλό κείμενο;

Ο ρόλος της εικονογράφησης ειδικά σε ένα παιδικό βιβλίο, κατά τη γνώμη μου, είναι καταλυτικός. Η εικονογράφηση είναι αυτή που θα οδηγήσει το χέρι του αναγνώστη να τραβήξει το βιβλίο από το ράφι του βιβλιοπωλείου, να το ψηλαφίσει και να το γνωρίσει καλύτερα. Όλα τα άλλα έπονται. Είναι η καλύτερη διαφήμιση για ένα βιβλίο και ο βαθμός στον οποίο έχει καταφέρει να αποτυπώσει το πνεύμα του συγγραφέα κατά τη στιγμή της συγγραφής μπορεί να απογειώσει την αξία του όλου έργου.

Διαβάζουν τα παιδιά σήμερα;

Νομίζω ότι διαβάζουν. Τουλάχιστον αν κρίνω από τα δικά μου παιδιά και τα παιδιά φίλων και συγγενών, νομίζω ότι σίγουρα διαβάζουν περισσότερο από τα παιδιά παλαιότερων γενιών. Ξεχωρίζουν, επιλέγουν και αγαπούν βιβλία πάντα με τα δικά τους μοναδικά κριτήρια.

Πώς γίνεται ένα παιδί αναγνώστης; Ποιος ο ρόλος των γονέων;

Ο ευκολότερος τρόπος για να κάνεις ένα παιδί να διαβάσει ένα βιβλίο νομίζω ότι είναι να διαβάσεις πρώτα ένα εσύ. Αναπόφευκτα όλοι οι γονείς είμαστε τα καθημερινά πρότυπα των παιδιών μας και μαθαίνουν με μηχανισμούς μιμητισμού μέσα από εμάς. Είναι προτιμότερο, συνεπώς, να καθίσουμε αναπαυτικά στον καναπέ και να διαβάσουμε το βιβλίο της αρεσκείας μας παρά να παροτρύνουμε συνεχώς και επίμονα το παιδί μας να διαβάσει.

Τι σας κινητοποιεί στη συγγραφή;

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί να είναι ένα χαμόγελο, ένα δάκρυ, μία έντονα ευχάριστη ή δυσάρεστη στιγμή, ένα μήνυμα της φύσης ή οτιδήποτε άλλο. Το σίγουρο είναι ότι είναι κάτι τελείως εσωτερικό, ελεύθερο και αβίαστο, που δεν καθοδηγείται από το προσωπικό μου εγώ.

Ποιος ο ορισμός της συγγραφής για εσάς;

Ορισμός της συγγραφής για εμένα είναι η κατάθεση ψυχής. Η συγγραφή είναι ένα συνονθύλευμα από σκέψεις και συναισθήματα που αφουγκράζονται την κατάλληλη στιγμή να βρουν διέξοδο στο χαρτί. Το ενδιαφέρον σε όλο αυτό, όσον αφορά τη δική μου προσωπική εμπειρία συγγραφής, είναι ότι πολλές από αυτές τις σκέψεις αλλά κυρίως τα συναισθήματα τα ανακάλυψα ξανά διαβάζοντας το έργο μου μετά από τη συγγραφή του.

Πώς επιλέγετε ένα βιβλίο;

Τα κριτήρια για την επιλογή ενός βιβλίου μπορεί να είναι διάφορα (συγγραφέας, εκδόσεις, θέμα, συστάσεις κ.τ.λ.). Για εμένα δεν είναι τίποτε από τα παραπάνω. Είναι καθαρά η αύρα του, η αίσθηση που θα μου αφήσει πιάνοντάς το στα χέρια μου, ξεφυλλίζοντάς το, διαβάζοντας τον τίτλο και την περίληψή του. Αυτό είναι και το στοίχημα της εικονογράφησης κατά τη γνώμη μου. Να καταφέρει να αποτυπώσει την ψυχοσύνθεση του συγγραφέα τη στιγμή της συγγραφής.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και μας προτείνετε να διαβάσουμε;

Ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και με άγγιξε βαθειά ήταν το «Η θάλασσα είδε» του συγγραφέα Tom Percival από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ. Το βιβλίο πραγματεύεται με έναν πολύ βαθύ συναισθηματικό τρόπο την έννοια της απώλειας. Δίνει έμφαση στη μαγική δύναμη που έχουμε όλοι μέσα μας ως άνθρωποι, να την χειριστούμε, να την ξεπεράσουμε και να τη μετατρέψουμε σε αναγέννηση. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε μικρούς και μεγάλους.

Σε ποιο βιβλίο θα θέλατε να… τρυπώσετε;

Έχω διαβάσει ένα βιβλίο που θα ήθελα να τρυπώσω μέσα του, για να ζήσω έστω και λίγο στον μαγικό κόσμο που περιγράφει. Είναι το «Ο Βασιλιάς των Ονείρων» της συγγραφέως Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Το παραμύθι περιγράφει την αέναη μάχη μεταξύ του βασιλιά των ονείρων και του εφιάλτη για την επικράτηση στη βρύση των ονείρων. Θα ήθελα να ήμουν εκεί, για να βοηθήσω με κάθε τρόπο τον βασιλιά των ονείρων να νικά πάντα και να μας χαρίζει όμορφα όνειρα, που, γιατί όχι, να γίνουν κάποια στιγμή και πραγματικότητα.

Ποιος ο ορισμός του καλού βιβλίου για εσάς;

Τον ορισμό του καλού βιβλίου θα μου επιτρέψετε να μην σας τον δώσω εγώ. Θα σας τον δώσει με τη συμβουλή του ο Βασιλιάς Μπισκοτένιος. Ένα καλό βιβλίο, λοιπόν, θα πρέπει να κατακλύζεται από αγάπη σε όλα τα στάδια της ζωής του, από τη σύλληψή του έως την έκδοσή του. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η επιτυχία του είναι δεδομένη. Όταν φθάσει στα χέρια του αναγνώστη, ο αναγνώστης θα ταρακουνηθεί από τον παλμό της αγάπης και θα καταλάβει την αξία του.

Τα «κατοικείτε» τα βιβλία σας; Σημειώνετε, κυκλώνετε και υπογραμμίζετε φράσεις;

Η αλήθεια είναι ότι από μικρός τα «κατοικούσα» τα βιβλία μου. Τόσο τα σχολικά όσο και τα υπόλοιπα. Τα χρωμάτιζα, υπογράμμιζα, σημείωνα, τα έκανα δικά μου. Τώρα όσον αφορά τα παραμύθια ακολουθώ άλλη προσέγγιση. Πέρα από το να τα διαβάζω, δεν τα ζωγραφίζω ούτε γράφω πάνω τους. Αφήνω αυτά να χρωματίσουν την ψυχή μου και να σημειώσουν αυτό το κάτι μικρό ή μεγάλο που έχουν να πουν.

Επόμενα σχέδια;

Επόμενα σχέδια; Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια!

Έχω λατρέψει το χώρο του παιδικού παραμυθιού και ήδη έχω πολλές εμπνεύσεις για νέες ιστορίες. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι και τα παραμύθια δεν θα αργήσουν να έρθουν να σας βρουν. Μέχρι τότε μπορείτε να δοκιμάσετε λίγη από τη γλυκύτητα του «Αγάπη από Μπισκότο».

Σας ευχαριστώ πολύ!

(Visited 16,755 times, 1 visits today)

Leave A Comment