Για δυο Σμαράγδια

 

Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να αρθρογραφεί. Από το 1998 έως σήμερα ασχολείται με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ενώ έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο, στη σύνταξη και την εκφώνηση ειδήσεων. Το βιβλίο “Ο Ζώζι και η… ποντικο-Μόνα Λίζα” αποτελεί το πρώτο της βήμα στην παιδική λογοτεχνία (2009). Ακολούθησε το βιβλίο “Μ, όπως Μελίτα, όπως μέλι” το 2011 ) και “Ο Μανώλης, ο κύριος Μη με μαλώνεις” (2013) .

 

Τι σας ώθησε να γράψετε το βιβλίο «Για δύο Σμαράγδια»;

Ήταν μια «ανάγκη» για να πω όλα όσα είχα μικρή «κρυφακούσει» και νόμιζα ότι ήταν ένα κακό παραμύθι και μεγαλώνοντας είχα ακούσει ξανά και ξανά και κατάλαβα ότι ήταν μια πικρή αλήθεια.

Η αναδρομή στις ρίζες σας -και συγκεκριμένα στον Ορχομενό- τι σηματοδότησε για εσάς;

Μια πολύ σημαντική στιγμή συγγραφικά και μια δυνατή αφορμή να μιλήσω για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Και φυσικά μέσα από την πλοκή να αναδείξω τις ομορφιές και την κουλτούρα του τόπου, την ιστορία και την πλούσια παράδοση που κάνουν τον Ορχομενό μοναδικό και ξεχωριστό.

Υπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου σας δικά σας βιώματα; Πρέπει ο συγγραφέας να αυτοβιογραφείται, κατά την άποψή σας;

Προσωπικά βιώματα, όχι, αλήθειες που είχαν να κάνουν με την οικογένειά μου ναι! Μην ξεχνάμε ότι το βιβλίο σε ένα μεγάλο μέρος του είναι αληθινά γεγονότα και όχι μυθοπλασία.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα πω ότι δεν υπάρχει «πρέπει» ή «δεν πρέπει» στο αν κάποιος συγγραφέας θέλει να κάνει αυτοβιογραφία. Αν το κάνει με έξυπνο τρόπο, πλοκή και με μια καλή αφορμή… γιατί όχι;

Η ιστορία βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα από το 1912 έως και τις μέρες του Πολυτεχνείου. Για ποιον λόγο επιλέξατε αυτήν την περίοδο ως φόντο στην ιστορία σας;

Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που χρονικά κινείται σε αυτήν την περίοδο. Όμως, η παράλληλη ιστορία είναι σε χρόνο ενεστώτα, άρα στο παρόν δημιουργώντας ευχάριστα flashback και ανατροπές ιδανικές για τον αναγνώστη.

Θίγετε το θέμα της προδοσίας. Δύο αδερφές έρχονται αντιμέτωπες με την προδοσία και τις συνέπειές τις… Ήταν εύκολο να το «αγγίξετε»;

Καθόλου! Όπως είπα και στην αρχή, γνώριζα την ιστορία, άρα και τις συνέπειες, το μίσος, τον πόνο, την απομόνωση… Το κόστος, αν μπορώ να το πω έτσι, που ήταν το πηλίκο σε αυτήν τη διαίρεση των δύο αδελφών.

Θα μας συστήσετε τις ηρωίδες;

Οι κεντρικές ηρωίδες είναι η Σμαράγδα και η εγγονή της. Οι ηρωίδες, όμως, που διαμορφώνουν την ιστορία είναι η Λενιώ και η Ματίνα.

Ταυτιστήκατε με κάποια από αυτές;

Δεν μπορώ να πω ότι ταυτίστηκα, αλλά αν θα ήθελα να έχω κάποια στοιχεία από τον χαρακτήρα τους, θα επέλεγα τη Σμαράγδα. Θαύμασα το θάρρος της, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και κυρίως το σθένος με το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή.

Ο έρωτας τι ρόλο διαδραματίζει στη συγκεκριμένη ιστορία;

Αν εννοείτε, αν ο έρωτας καθορίζει την ιστορία, θα σας πω ότι είναι το έναυσμα, για να πάρουν οι ζωές τροπή και να ακολουθήσουν η ανατροπή, η επιλογές και οι αποφάσεις.

Η αλήθεια, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά;

Φυσικά! Η αλήθεια είναι πάντα μία, μόνο που για τον καθένα μας υπάρχει η δική του αλήθεια. Αν την πιστέψει πολύ, ακόμα και αν είναι ένα βολικό ψέμα, στο τέλος θα το πιστέψει και θα γίνει η αλήθεια του κι ας απέχει από την πραγματική.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και ξεχωρίσατε;

Διαβάζω συνεχώς, ενημερώνομαι και ξεχωρίζω αρκετά βιβλία και πολύ αξιόλογα. Θα ήταν άκομψο και άδικο να απομονώσω μόνο ένα…

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;

Πολλά βιβλία θα ήθελα να έχω γράψει, μα πιστέψτε με, ακόμα είμαι στο σημείο που αναζητώ ποια βιβλία δεν έχω ακόμα διαβάσει. Τολμηρό να θες να έχεις κάνει κάτι που το έχει κάνει κάποιος άλλος πριν από σένα. Ψυχοφθόρο να θες να μοιάσεις και συνετό να κυκλοφορείς με τη δική σου ταυτότητα.

Ποιοι συγγραφείς σας έχουν επηρεάσει;

Φυσικά, οι Έλληνες κλασικοί συγγραφείς! Άσκησαν επάνω μου όχι μόνο επιρροή, μα διαμόρφωσαν τον τρόπο σκέψης μου και προκάλεσαν τον θαυμασμό μου και την περηφάνεια μου γι’ αυτό τον τεράστιο θησαυρό που μας κληροδότησαν.

Τι σημαίνει συγγραφή για εσάς;

«Ανάσα» αυτή είναι η λέξη με την οποία θα την χαρακτήριζα. Ένα ταξίδι σε τόπους, χρόνους και ζωές που με χαρτί και μελάνι, έμπνευση και φαντασία, γίνονται μια συναρπαστική ιστορία.

Όταν γράφετε μια ιστορία, έχετε ένα συγκεκριμένο πλάνο; Αν ναι, σας έχει τύχει ο ήρωας σας να αυτονομηθεί;

Δεν κάνω πλάνα, δεν κάνω σχεδιαγράμματα… Δεν κρατώ σημειώσεις. Οι ήρωες είναι κάποιοι εύκολοι και κάποιοι δύσκολοι, αλλά με έναν καλό χειρισμό της πλοκής, ακόμα και οι «δύσκολοι» ήρωες σμιλεύονται, απλώς θέλουν τον τρόπο…

Υπάρχει κάτι που φοβάστε, όταν ξεκινάτε τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος;

Τίποτα! Γιατί να φοβηθώ; Αν κάποιος πρέπει να μας φοβίζει, είναι ο εαυτός μας, αν δεν έχουμε δουλέψει μαζί του. Αν έχουμε περάσει ώρες μαζί του, τότε είναι σύμμαχος. Νομίζω ότι αυτό το έχω καταφέρει με κόπο βέβαια, αλλά άξιζε και γι’ αυτό απαντώ ότι «όχι μόνο δεν φοβάμαι, τολμώ».

Πώς επηρέασε η πανδημία τη ζωή σας;

Αρκετά… Κι εξακολουθεί. Ανυπομονώ να απαλλαγούμε από όλο αυτό και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Ναι, ήδη ετοιμάζω το επόμενο μυθιστόρημα που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη και δουλεύω πολύ κι εγώ και οι ήρωες. Είμαστε πανέτοιμοι να δώσουμε στους αναγνώστες ένα όμορφο, ιδιαίτερο και δυνατό μυθιστόρημα.

 

Σας ευχαριστώ θερμά για την υπέροχη συνέντευξη!

 

(Visited 16,658 times, 1 visits today)

Leave A Comment