Ένα ταξίδι στην Ελλάδα

Η Σοφία Αλεξίου τρελαίνεται για ταξίδια και βιβλία, καθώς στο μυαλό της είναι το ίδιο και το αυτό! Στις σπουδές της πήρε γερές δόσεις φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση, όπου γνώρισε πολλά παιδιά και ένιωσε τυχερή. Κάποια χρόνια μετά δοκίμασε και τη δημοσιογραφία. Έγραψε για ταξίδια, για ωραία φαγητά και συνεργάστηκε εθελοντικά με ΜΚΟ για τα παιδιά. Η ζωή τής χάρισε εμπειρίες, ανθρώπους που την αγαπούν και μία κόρη πολύ διασκεδαστική. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο. Πιστεύει πως είναι σημαντικό να κυνηγάς τα όνειρά σου, γιατί όλα στη ζωή είναι δυνατά, αν κάνεις εκείνο που αγαπάς! Με αφορμή, λοιπόν, το νέο της βιβλίο Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, παραχώρησε συνέντευξη στο V for Victoria.

Κυρία Αλεξίου, πώς «γεννήθηκε» η ιδέα του συγκεκριμένου βιβλίου και μάλιστα για ένα απαιτητικό κοινό όπως είναι τα παιδιά;

Η ιδέα αυτού του βιβλίου «γεννήθηκε» με τη γέννηση της κόρης μου. Όταν ήμουν μικρή, ταξιδεύαμε σε όλη την Ευρώπη με το αυτοκίνητο. Τα ταξίδια για εμένα και τα αδέλφια μου ήταν μαθήματα ζωής. Διαφορετικές κουλτούρες, ερχόσουν σε επαφή με την ιστορία κάθε λαού, ανακάλυπτες τη δική σου θέση στο χώρο και στο χρόνο μέσα σε ένα μεγάλο κόσμο. Υπευθυνότητα, προσαρμοστικότητα, εικόνες και εμπειρίες ήταν κάποια εφόδια που αποκομίσαμε ταξιδεύοντας, μα πιο πολύ την ίδια τη χαρά της περιπλάνησης, την ελευθερία που σου δίνει να εξερευνείς τον κόσμο γύρω σου! Αυτές τις αναμνήσεις ήθελα να τις μοιραστώ με την κόρη μου. Να της μιλήσω για την χώρα της με τρόπο διασκεδαστικό και να μοιραστώ μαζί της παιδικές μου αναμνήσεις, αλλά και την αγάπη μου για εκδρομές. Ο στόχος ήταν να γράψω ένα βιβλίο που θα ταξιδέψει και θα διασκεδάσει τα παιδιά με γνώσεις ιστορίας, γεωγραφίας, πανίδας, χλωρίδας, μυθολογίας και περιβαλλοντικής φροντίδας σαν ένα πολύχρωμο παιχνίδι γνώσεων. Όχι ένα μάθημα, μα ένας ταξιδιωτικός οδηγός αφιερωμένος αποκλειστικά στα παιδιά και στις αναμνήσεις όλων μας από την παιδική μας ηλικία.

«Στην Ελλάδα η μαγεία των θεών είναι ακόμη ζωντανή», είχε πει ο Henry Miller… Σε ποια μέρη θα μας ταξιδέψουν αλήθεια η Έλλη και ο Ερμής;

Η Έλλη και ο Ερμής θα μας ξεναγήσουν στο κέντρο της Αθήνας από την Ακρόπολη, τους λόφους της Πνύκας, των Νυμφών και το Αστεροσκοπείο μέχρι το Καλλιμάρμαρο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το Ζάππειο και το Μοναστηράκι κι έπειτα θα μας πάρουν μαζί στο Σούνιο. Το ταξίδι συνεχίζεται στον Αργοσαρωνικό, στην Επίδαυρο, στο Ναύπλιο, στις Μυκήνες, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Μονεμβασιά, στη Μάνη μέχρι και στην Κρήτη.  Σε αυτές τις γεμάτες διακοπές θα συναντήσουμε θεούς και Κύκλωπες, θα μυρίσουμε σπάνια αγριολούλουδα, θα περπατήσουμε δίπλα σε φλαμίνγκο, ανακαλύπτοντας βυθισμένες πόλεις και αρχαίους θησαυρούς. Η μαγεία της Ελλάδας είναι ανεξάντλητη.  Όπου και να πας συναντάς ιστορία και ομορφιά . Η μυθολογία της αστείρευτη. Ένας πολιτισμός – πηγή έμπνευσης όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, μα και για ολόκληρο τον κόσμο. Εύχομαι να την γνωρίσουν και να την αγαπήσουν τα παιδιά, να νιώσουν περήφανα και να μετατρέψουν την περηφάνια σε δημιουργία.

Τα picturebooks συνιστούν επί της ουσίας υβρίδιο δύο τεχνών: της συγγραφής και της εικονογράφησης. Πόσο συνέβαλε η εικονογράφηση στην ολοκλήρωση των νοημάτων και ποιος είχε την ιδέα των bubbles, κάτι που κατέστησε το βιβλίο, κατ’ εμέ, ακόμη πιο ενδιαφέρον;

Με την εικονογράφο κ. Αλεξία Λουγιάκη και την κ. Δομινίκη Σάνδη, υπεύθυνη παιδικού βιβλίου των Εκδόσεων Ψυχογιός, ήμασταν σε στενή επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφής και της οργάνωσης του βιβλίου. Κάθε μέρα ανταλλάσαμε εικόνες και σκέψεις και πραγματικά εργαστήκαμε με πάρα πολύ μεράκι, ώρες καθημερινά. Ήθελα οι διάλογοι να είναι σε bubbles, για να έχει το βιβλίο μία σύγχρονη όψη, αλλά και να διαβάζεται κλιμακωτά. Η Αλεξία ήταν φοβερή στο να αποτυπώνει κάθε σκέψη μου στο χαρτί και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα βιβλίο πλούσιο σε εικόνες που θα ήταν εκπαιδευτικό και ευχάριστο ταυτόχρονα. Είναι καταπληκτική εικονογράφος και εύχομαι να συνεργαστούμε τόσο όμορφα και σε άλλα με υγεία.

Ποια άλλα μηνύματα επιθυμείτε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες;

Εκτός από την αξία της ιστορίας και το πόσο πολύτιμα είναι τα αρχαία μνημεία, θέλησα να προσθέσω διάφορες σκέψεις στις σελίδες του. Ο Ντίνος αγαπάει τη φύση και μας παροτρύνει να φροντίσουμε τον πλανήτη, τα ζώα και τα φυτά, γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μ’ εμάς και την ευημερία μας. Το μυρμήγκι, παρόλο που είναι μικροσκοπικό, δεν διστάζει να ταξιδέψει παντού, είναι μέσα σε όλα και θέλει διακαώς να γυρίσει η έκτη Καρυάτιδα δίπλα στις αδελφές της. Έχω προσπαθήσει να αποτυπώσω έννοιες όπως είναι ο πολιτισμός, η φιλία, η διαφορετικότητα, η ομορφιά, η ευτυχία με τον πιο απλό τρόπο, έτσι ώστε να περάσουν αβίαστα στα παιδιά χωρίς δύσκολες λέξεις, μα πιο πολύ σαν εικόνες και σαν πράξεις. Αυτό, όμως, που θα ήθελα να μείνει πιο πολύ στα παιδιά διαβάζοντάς το είναι να γίνουν ανεξάρτητα πλάσματα και να ζήσουν ωραίες εμπειρίες! Να γεμίσουν αναμνήσεις που θα τους δίνουν χαρά, όποτε τις ανακαλούν!

Αλήθεια, θεωρείτε πως διαβάζουν τα παιδιά σήμερα;

Θεωρώ πως σιγά – σιγά και σταθερά το βιβλίο ανεβαίνει στην Ελλάδα. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης των παιδιών σε οθόνες και ψάχνουν τρόπους να τα απομακρύνουν απ’ όλα αυτά. Το παιδικό βιβλίο έχει αρχίσει να διεκδικεί τη θέση που του αξίζει σε κάθε σπίτι και γίνεται όλο και πιο καλογραμμένο και σύγχρονο. Τα παιδιά διαβάζουν, αλλά είναι και μπερδεμένα, γιατί καθημερινά βομβαρδίζονται με σωρεία άχρηστων πληροφοριών από τις οθόνες. Είναι δική μας ευθύνη να τους προσφέρουμε ωραία βιβλία και να τα βοηθήσουμε να δουν τη δύναμη που έχουν οι ιστορίες. Τη δύναμη να σε παρασύρουν, να διαμορφώνουν απόψεις και να σε κάνουν να ζεις εμπειρίες που είναι αδύνατον να χωρέσει κανείς σε μια ζωή.

Πώς γίνεται κατ’ εσάς ένα παιδί αναγνώστης;

Ένα παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με το βιβλίο από πολύ μικρή ηλικία. Από μηνών ακόμη, με ασπρόμαυρα βιβλία εικόνων. Το βιβλίο είναι ωραίο να παρουσιάζεται στο παιδί ως κάτι σπουδαίο και όμορφο. Είναι σημαντικό να το αγγίξει, να το επεξεργαστεί, κι ας το σκίσει όταν είναι πολύ μικρό. Σημασία έχει να το φέρουμε σε επαφή. Στη συνέχεια, όποτε έχουμε τη διάθεση και όχι καταναγκαστικά, διαβάζουμε όμορφα βιβλία με το παιδί μας, μοιραζόμαστε χρόνο και χτίζουμε μία όμορφη συνήθεια παρέα. Το αφήνουμε να διαλέξει τα βιβλία του. Δίνουμε χώρο να εκφραστεί. Κλείνουμε κάθε συσκευή όταν διαβάζουμε. Αφήνουμε να μας συνεπάρουν οι ιστορίες και διαβάζουμε δυνατά αρχικά στο παιδί, μέχρι να μεγαλώσει και να μπορεί να διαβάσει μόνο του. Όταν έχουμε κέφι να διαβάσουμε ένα βιβλίο εμείς , αφήνουμε το παιδί να νιώσει τη χαρά που μας δίνει αυτή η ασχολία. Ακούω συχνά πως ένα παιδί θα διαβάσει, αν διαβάζουμε εμείς. Ισχύει εν μέρει, μα δεν είναι ανάγκη να πιεστούμε να διαβάζουμε επί τούτου. Μία φορά να μας δει να περνάμε ωραία διαβάζοντας αρκεί. Τέλος, ένα παιδί θα αγαπήσει το διάβασμα, αν είναι η κλίση του να το αγαπήσει. Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Άλλα παιδιά προτιμούν να παίζουν όλη μέρα, άλλα θέλουν να διαβάζουν και κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν μεγαλώνοντας. Πάρα πολλοί που δεν διάβαζαν βιβλία μικροί κάποια στιγμή στη ζωή τους το δοκίμασαν κι ερωτεύτηκαν συγγραφείς και βιβλία. Κι άλλοι διάβαζαν πάρα πολύ μικροί και μεγαλώνοντας δεν πολυξαναέπιασαν βιβλία στα χέρια τους. Όλα είναι σχετικά. Εμείς προσφέρουμε βιβλία, διασκεδάζουμε με το παιδί διαβάζοντας και μοιραζόμαστε στιγμές και ας κάνει το παιδί ό,τι το ευχαριστεί.

Ως παιδί ποια ήταν τα δικά σας αναγνώσματα;

Σαν παιδί μου άρεσε πολύ η Πηνελόπη Δέλτα και ο Τρελαντώνης της, το Καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, ο Μικρός Πρίγκιπας, η φοβερή ιστορία 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, το αριστούργημα ο Πέτρος και ο Λύκος και άλλα τόσα πολλά βιβλία που σε κάθε ανάγνωσή τους με ταξίδευαν σε τέλειους κόσμους.

Τα «κατοικείτε» τα βιβλία σας; Κυκλώνετε, υπογραμμίζετε, χρωματίζετε σελίδες;

Τα βιβλία μου τα διαβάζω και τα ξαναδιαβάζω πολλές φορές. Είναι σαν φίλοι στη βιβλιοθήκη μου και τα αγαπώ. Κάποια μπορεί να τα τσακίσω ή να υπογραμμίσω κάποια σημεία τους, αλλά η αλήθεια είναι πως τα προτιμώ χωρίς σημάδια. Κάθε φορά που τα ξαναπιάνω δεν θέλω να επηρεάζομαι από παλιές μου σημειώσεις. Σε κάθε ανάγνωση κάτι καινούργιο παρατηρώ ή καταλαβαίνω φράσεις που κάποια χρόνια πριν δεν μπορούσα να νιώσω το νόημά τους ακριβώς.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να ταξιδέψουμε με την Έλλη και τον Ερμή σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε μνημείο ιστορίας και φύσης.

Τι εύχεστε για το μέλλον;

Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα αυτός ο μπελάς που λέμε πανδημία και να ξαναγυρίσουμε στις ζωές μας όπως πριν και ίσως τότε να πάρουμε και καλύτερες αποφάσεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την εκμετάλλευση της άγριας ζωής που μας οδήγησε εδώ. Περιμένω με ανυπομονησία τη στιγμή που θα ξαναπιαστούμε χέρι – χέρι χωρίς άγχος, θα αγκαλιαστούμε, θα φιληθούμε και θα ξεκινήσουν τα ταξίδια και οι συναντήσεις με φίλους. Μου έχει λείψει τόσο η επαφή με τους ανθρώπους. Θέλω να βρεθώ σε αεροδρόμιο γεμάτο, να μιλήσω με κόσμο που δεν φοράει μάσκα και να δω παιδιά να τρέχουν όπου θέλουν ελεύθερα, αγκαλιά με φίλους, παρέα με τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, που δεν θα έχουν να φοβούνται τίποτα πια. Αυτά ζητάω μόνο. Είναι πολλά λέτε; Εύχομαι σύντομα να έχουμε τις ζωές μας πίσω ξανά!

Μέχρι τότε ας διαβάσουμε ωραία βιβλία, ας δούμε ταινίες και ας οργανώσουμε με τα παιδιά το επόμενο μας ταξίδι, την τέλεια εκδρομή που θα πάμε, όταν τελειώσουν όλα αυτά!

 

Η Victoria διατηρεί τον βιβλιοφιλικό λογαριασμό στο Instagram #alexiouvictoria

(Visited 96 times, 1 visits today)

Leave A Comment