Θερινές Αναγνώσεις

Τρία νέα βιβλία για μικρούς και μεγάλους κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Ίκαρος, που ξεχωρίζουν για τις επιλογές τους. Θερινές αναγνώσεις που σας επιφυλάσσουν μεγάλες εκπλήξεις…

 

Εσύ κι εγώ, Σχέδια για το κοινό μας μέλλον, Oliver Jeffers

Κάθε φορά που κυκλοφορεί νέο βιβλίο του συγκεκριμένου συγγραφέα ανυπομονούν τόσο οι μικροί αναγνώστες όσο και εμείς οι γονείς να το πάρουμε στα χέρια μας. Κι αυτό γιατί, εκτός του ότι ο συνδυασμός εικονογράφησης και κειμένου μας καθηλώνει πάντα, ο Jeffers δεν επαναλαμβάνει ποτέ τον εαυτό του… Γνωρίζει πώς να υπαινίσσεται και πώς να καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, τη φαντασία και την κρίση των παιδιών. Με τα υλικά του καταφέρνει πάντα να δημιουργήσει ένα σύμπαν δικό του και παράλληλα τόσο γνώριμο σε εμάς, τόσο δικό μας…

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, με αφορμή τη γέννηση της κόρης του, επιστρέφει με μια ξεχωριστή ιστορία που μιλά για την απεριόριστη γονεϊκή αγάπη, την κομβική σημασία που έχουν τα όνειρα στη ζωή μας και τη δυναμική της φαντασίας. Εργαλεία απαραίτητα για να τεθούν τα θεμέλια μιας κοινής ζωής, μιας κοινής πορείας. Η εργαλειοθήκη στο συγκεκριμένο παραμύθι μας υπενθυμίζει διακριτικά πως τα συγκεκριμένα εργαλεία πρέπει να μας συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του γονεϊκού ταξιδιού.

Εν προκειμένω ένας πατέρας και η κόρη του σχεδιάζουν και χτίζουν από κοινού το λαμπρό τους μέλλον, καταστρώνουν έναν οδηγό ζωής. Ο καθένας με τα εργαλεία του πιάνει δουλειά. Ξεκινώντας από το μηδέν δημιουργούν ένα σπίτι για να είναι ασφαλείς και «φτιάχνουν» μια αγάπη, αφού αγκαλιαστούν, για να τους κρατά ζεστούς… Είναι κι η αγκαλιά εξάλλου συστατικό της αγάπης… Δημιουργούν μνήμες και επιβεβαιώνουν πως είναι ατέλειωτες οι ευκαιρίες που μας προσφέρει η ζωή. Αυτό που  έχει σημασία αν μη τι άλλο είναι να συνειδητοποιήσουμε πως οι άνθρωποι χρειάζονται ο ένας τον άλλον. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία εικόνα του πατέρα που κρατάει το χέρι της κόρης του και καταδεικνύει την ευθύνη μας στη διαμόρφωση του μέλλον των παιδιών μας…

 

Η ατμομηχανή του χρόνου, Πέτρος Χριστούλιας

Ο Πέτρος Χριστούλιας, βραβευμένος εικονογράφος, αυτήν τη φορά αποφάσισε να γράψει ο ίδιος μια περιπέτεια με στοιχεία fantasy με πρωταγωνιστές δύο αδέρφια, τον Άλκη και τη Φωτεινή, η οποία διαδραματίζεται στην πόλη όπου μεγάλωσε, τη Χαλκίδα. Κι ακροβατεί επιτυχώς μεταξύ του χτες και του σήμερα! H παιδική περιέργεια ωθεί τα δύο αδέρφια να παρακολουθήσουν έναν μυστηριώδη κύριο μέχρι τον παλιό σταθμό. Ο κύριος αυτός, σαν να βγήκε από μιαν άλλη εποχή, επισκέπτεται δυο φορές την εβδομάδα τη γριά γειτόνισσά τους και η όλη στάση του είναι πολύ περίεργη!

Στον παλιό σταθμό των τρένων θα ξεκινήσει η φανταστική περιπέτεια των δυο παιδιών, που θα τα οδηγήσει πίσω στον χρόνο… Και θα ταξιδέψουν στο παρελθόν, απ’ όπου προέρχεται ο μυστηριώδης κύριος, καθώς μπαίνουν στο τρένο των 8:47. Η περιπέτεια ξεκινά κι ο συγγραφέας θα κινητοποιήσει τη σκέψη των νεαρών αναγνωστών όσον αφορά τη φιλία, τον έρωτα, την ιστορία και την πόλη της Χαλκίδας. Τα ασπρόμαυρα σκίτσα του θα ζωντανέψουν τη συγκεκριμένη ιστορία και θα συμπληρώσουν το παζλ!

Το δέρμα, Sergio del Molino

Τέρατα υπάρχουν, αλλά όχι όπως τα φανταζόμαστε. Κρύβονται μεταξύ των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας ρούχα και μακιγιάζ για να καλύψουν τη φύση τους. Ο αφηγητής αυτού του βιβλίου είναι ένα από αυτά. Υποφέρει από μια δερματική ασθένεια που τον αναγκάζει να αποφεύγει τις παραλίες και τα ανάλαφρα καλοκαιρινά ρούχα. Έτσι, προβάλλει τον εαυτό του στις ζωές των άλλων «τεράτων» με την ίδια πάθηση. Το ανθρώπινο δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αποτελεί την εικόνα που εμφανίζουμε προς τα έξω. Αποκαλύπτει τη φυλή, την ηλικία, τις εμπειρίες, ακόμη και τον χαρακτήρα του καθενός, μας περικλείει και ταυτόχρονα μας συστήνει.

Η ζωή πολλών αναγνωρίσιμων προσώπων -όπως του Στάλιν, του Εσκομπάρ, του Απντάικ, του Ναμπόκοφ, αλλά και κινηματογραφικών ηρώων του Σκορτσέζε- έχει επηρεαστεί από το στιγματισμένο δέρμα τους. Οι περιπέτειές τους, παράλληλα με αυτές του αφηγητή, μας αποκαλύπτουν περισσότερα για τον ρόλο της εξωτερικής εμφάνισης, του καλλωπισμού, της υπέρμετρης χρήσης φαρμακευτικών ουσιών και τη σχέση τους με τον ρατσισμό και τις ταξικές διακρίσεις. Οι ιστορίες αυτές μιλούν για μια ανθρώπινη εμπειρία: τον φόβο να αποκαλυφθεί στους άλλους το ποιοι είμαστε πραγματικά.

(Visited 7,434 times, 1 visits today)

Leave A Comment