Κρεσέντο Εκδίκησης

Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το “Κρεσέντο εκδίκησης” της Θεοφανίας Ανδρονίκου – Βασιλάκη με την οποία έχουμε συνομιλήσει στο παρελθόν με αφορμή το προηγούμενό της βιβλίο, που κυκλοφόρησε επίσης από τις εκδόσεις Χάρτινη πόλη. Πρόκειται για ένα ακόμη καθηλωτικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί! Αυτήν τη φορά μας ταξιδεύει, μεταξύ άλλων, στην Πολωνία…

 

Κυρία Ανδρονίκου Βασιλάκη, ποια ήταν η κινητήρια δύναμη που σας ώθησε να ξεκινήσετε να γράφετε;

Ένιωσα κάποια στιγμή ότι ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου και την οπτική που βλέπω τη ζωή και με άλλους ανθρώπους. Παράλληλα, πάντα μου άρεσε να δημιουργώ ιστορίες στο μυαλό μου.

Πώς εμπνευστήκατε τη συγκεκριμένη ιστορία και για ποιον λόγο επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο, ο οποίος μας προϊδεάζει για άφθονες δόσεις αγωνίας;

Σε ένα ταξίδι μου στην Πολωνία μαγεύτηκα από το Στετίνο και το ατμοσφαιρικό νεκροταφείο του. Μου ήταν αδύνατο να αντισταθώ και να μην γράψω γι’ αυτό, δημιουργώντας μια ιστορία.

Μιλήστε μας για την υπόθεση και τους ήρωές σας…

Υπάρχουν δυο ζευγάρια κεντρικών ηρώων. Το ένα είναι ο Βάσα και η Αγνή, των οποίων τη ζωή στην Πολωνία παρακολουθούμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και έπειτα των δυο αστυνομικών που καλούνται να λύσουν την υπόθεση, του Νικόλα και της Νιόβης.

Θα θέλατε εν προκειμένω να εστιάσουμε σε κάποιον συγκεκριμένο ήρωα;

Ο Βάσα είναι ένα παιδί ορφανό, το οποίο μεγαλώνει ως υπηρέτης σε μια έπαυλη και στα 19 του σκοτώνει τον ευεργέτη του, αυτόν που του έδωσε στέγη, φαγητό και μόρφωση. Είναι ένας τραγικός ήρωας, που όμως θα φέρει στο τέλος την κάθαρση.

Όταν σκιαγραφείτε έναν ήρωα, σε ποια σημεία στέκεστε για να φωτίσετε την προσωπικότητά του;

Χτίζω το ψυχολογικό του προφίλ από τη στιγμή που γεννήθηκε, ώσπου να τον συναντήσουμε στο βιβλίο. Ο κάθε μου ήρωας ενεργεί και σκέφτεται σύμφωνα με τον χαρακτήρα του.

Πολωνία, Κόρινθος και Λυών… Για ποιον λόγο επιλέξατε τα συγκεκριμένα μέρη;

Πέρα από την Πολωνία και τον τόπο που ήθελα να παρουσιάσω στο ελληνικό κοινό, αυτό το βιβλίο γράφτηκε εν μέσω καραντίνας και είχα απόλυτη ανάγκη να ταξιδέψω μέσα από τις σελίδες του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Θα επέλθει η λύτρωση σε αυτό το κρεσέντο εκδίκησης;

Φυσικά! Αυτή είναι και η μαγεία των βιβλίων. Εισπράττει ο καθένας αυτό που του αξίζει. Έτσι όπως έπρεπε να συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.

Σας δυσκόλεψε κάτι κατά τη συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος;

Η ιστορίας της Πολωνίας, καθώς η ιστορία ξεκινά ενώ υπήρξε εκεί κομμουνισμός, οπότε έπρεπε να ερευνήσω όλη αυτή την περίοδο και κάτω από ποιες συνθήκες ζούσαν οι πολίτες. Φανταστείτε πως έπαιρναν ζάχαρη με κουπόνια, περιμένοντας από το βράδυ στην ουρά, ως το πρωί που άνοιγαν τα μαγαζιά.

Πόσο περίπλοκο είναι να συνθέσει ένας συγγραφέας το παζλ ενός αστυνομικού μυθιστορήματος και να κατορθώσει να εκπλήξει τους αναγνώστες;

Είναι δύσκολο, αλλά είναι και ένα μαγικό ταξίδι όπου οφείλει ο συγγραφέας να ασχοληθεί με την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε να το «κεντήσει» και να ικανοποιήσει τον αναγνώστη.

Ποιο αστυνομικό μυθιστόρημα διαβάσατε πρόσφατα και θα μας προτείνατε να διαβάσουμε;

Δυστυχώς αυτήν την εποχή δεν διαβάζω, μιας και έχω αφοσιωθεί  στη συγγραφή του επόμενου βιβλίου μου.

Θεωρείτε πως το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει κερδίσει έδαφος στις μέρες μας;

Θεωρώ πως δεν το έχασε ποτέ. Οι λάτρεις αυτού του είδους παρέμειναν πιστοί.

Πιστεύετε πως η συγγραφή διδάσκεται ή είναι έμφυτη;

Είναι ένας τρόπος έκφρασης. Άλλοι εκφράζονται γράφοντας, άλλοι συνθέτοντας, άλλοι ζωγραφίζοντας. Πάντως, όλοι έχουμε την ανάγκη να εκφραστούμε.

Η συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος προϋποθέτει μελέτη εκ μέρους σας; Απαιτούνται ειδικές γνώσεις σε συγκεκριμένους τομείς;

Φυσικά. Καθετί που μπαίνει στο βιβλίο είναι αποτέλεσμα έρευνας.

Κουβαλά κάποιος ήρωας του συγκεκριμένου βιβλίου δικά σας βιώματα;

Είναι αυτονόητο πως «μπαίνουμε» οι συγγραφείς μες στα βιβλία μας. Το στοίχημα είναι να έχουμε την σωστή απόσταση από αυτό.

Ακολουθείτε κάποια συμβουλή που σας έχουν δώσει αναφορικά με τη συγγραφή;

Όχι, γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένες νόρμες στη συγγραφή και αυτό είναι ευλογία.

Είστε συγγραφέας και δημοσιογράφος. Χάνει έδαφος ο γραπτός λόγος, κατά τη γνώμη σας, σήμερα, στην εποχή της εικόνας και των social media;

Ναι, αλλά με κάποιον τρόπο, επιστρέφουν πάλι στο χειροπιαστό, στο χαρτί, στη σταθερή εικόνα του εντύπου.

Ποια η σχέση σας με τα social media; Θεωρείτε πως έχουν συμβάλλει στον χώρο του βιβλίου;

Είναι τεράστια βοήθεια για τα βιβλία και τους ίδιους τους συγγραφείς. Ευτυχώς η τεχνολογία είναι αρκετά βοηθητική.

Γνωρίζετε στατιστικά ποιο είναι το αναγνωστικό σας κοινό από άποψη φύλου;

Πριν αρχίσω να γράφω αστυνομική λογοτεχνία, ήταν τεράστιο το ποσοστό των γυναικών έναντι των αντρών που με διάβαζαν. Πλέον έχω ένα μεγάλο κομμάτι αναγνωστών οι οποίοι είναι άντρες.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Είμαι στη συγγραφή του δέκατου βιβλίου μου, το οποίο θα είναι επίσης αστυνομικό!

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας.

(Visited 17,254 times, 1 visits today)

Leave A Comment