Μάθε τον Φόβο να νικάς!

Τι στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ως παιδαγωγός εκτιμώ και σέβομαι την παιδική λογοτεχνία. Πιστεύω ότι είναι ίσως η πιο σημαντική μορφή της λογοτεχνίας, γιατί απευθύνεται στα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια είμαι συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», όπου γράφω άρθρα σχετικά με τα παιδιά. Όταν το 2016 ετοίμαζα ένα άρθρο για τις παιδικές φοβίες, σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις ένα μήνυμα στην ψυχούλα ενός παιδιού είναι μέσα από τον κόσμο του παραμυθιού. Μέσα από τη φαντασία και το νοητό ταξίδι γίνονται τα καλύτερα διδάγματα. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας. Έγραψα το παραμύθι μου με τίτλο «Μάθε τον Φόβο να νικάς!», το οποίο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Μιλήστε μας για την Φελισιτά, τον τόπο που διαδραματίζεται η ιστορία μας…

Η ονομασία του τόπου όπου διαδραματίζεται η ιστορία του παραμυθιού προέρχεται από την ιταλική λέξη «Felicità» που σημαίνει «ευτυχία». Το συναίσθημα της ευτυχίας κυριαρχεί σχεδόν σε όλους τους κατοίκους αυτής της πολιτείας. Μόνο ο Φόβος, ο ένας από τους τρεις ήρωες του παραμυθιού, δεν ασπάζεται αυτό το συναίσθημα.

Συστήστε μας την Καλοσύνη και την Τόλμη…

Η Καλοσύνη είναι ένα κορίτσι με καλή καρδιά. Έχει λάβει σωστές αξίες από την οικογένειά της και μέλημά της είναι να αγαπάει και να βοηθάει τους συνανθρώπους της. Τέσσερις φοβίες στοιχειώνουν την ζωή της και δεν της επιτρέπουν να ζήσει ήρεμη.

Η Τόλμη είναι μια μικρή πασχαλίτσα. Σαν καλή φίλη της Καλοσύνης την αγαπάει και την νοιάζεται. Λυπάται κάθε φορά που βλέπει τη φίλη της δέσμια των φόβων της και την παροτρύνει να γίνει τολμηρή και δυνατή. Επέλεξα αυτό το μικροσκοπικό ζώο να είναι η πιο τολμηρή και δυνατή παρουσία του παραμυθιού, για να δείξω στους μικρούς μας φίλους ότι δεν πρέπει να κρίνουμε και να υποτιμούμε κάποιον μόνο από την εξωτερική του εμφάνιση. Επίσης, ένας άλλος λόγος που επιλέχθηκε η πασχαλίτσα είναι γιατί συμβολίζει την Άνοιξη. Μετά τον Χειμώνα έρχεται πάντα η Άνοιξη, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ποια χαρακτηριστικά διέπουν τον Φόβο;

Είναι ένας σκοτεινός και μοχθηρός μάγος, γιος των πιο κακών μάγων της γης. Ζει απομονωμένος στο κάστρο του, γιατί δεν αγαπά κανένα άλλο πλάσμα αυτού του κόσμου. Τέλος, του αρέσει να σκορπάει τον τρόμο στους γύρω του.

Πώς τα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν φοβίες όπως το σκοτάδι, ο γιατρός, οι καταιγίδες και οι αράχνες;

Μέσα από τις Τέχνες, δηλαδή τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και το θέατρο, μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τις φοβίες τους ανώδυνα και να τα βοηθήσουμε να τις ξεπεράσουν. Επίσης, μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους για τις δικές μας φοβίες και πως καταφέραμε να τις νικήσουμε. Τα παιδιά χρειάζονται αλήθεια, αγάπη και σεβασμό, για να αφήσουν το φόβο πίσω και να πετάξουν προς το όνειρο!

Αν η μετάβαση από τον φόβο στην κατανόηση και την αποδοχή γίνει με ομαλό και υγιή τρόπο, το συναίσθημα αυτό θα είναι μια όμορφη ανάμνηση της παιδικής ηλικίας. Και ίσως μελλοντικά το παιδί που φοβόταν να μετατραπεί σε έναν ενήλικα, ο οποίος θα βοηθήσει κάποιον άλλον να ξεπεράσει και να νικήσει τις δικές του φοβίες!

Μιλήστε μας για τους δικούς σας φόβους…

Σίγουρα ως παιδί είχα κάποιες από τις φοβίες της Καλοσύνης, τις οποίες ευτυχώς έχω ξεπεράσει.

Αυτό που με φοβίζει ως Βούλα είναι ένας κόσμος χωρίς παιδικά χαμόγελα… Έχω βάλει, όμως, στόχο ζωής να μην επιτρέψω ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο!

«Πρέπει τους φόβους να νικήσεις, ήρεμη ζωή αν θες να ζήσεις. Χαρούμενα να προχωράς, τους φόβους να πολεμάς και όλα τα πράγματα να αγαπάς». Πόσο εύκολο είναι να μεταλαμπαδεύσεις αυτά τα μηνύματα σε ένα παιδί;

Μέσα από την ιστορία ενός παραμυθιού μεταλαμπαδεύεις σε ένα παιδί τα μηνύματα που δύσκολα οι λέξεις θα του πουν. Στόχος μου είναι να «μπολιάσω» τις παιδικές ψυχούλες με αξίες, αρετές, όνειρα, ελπίδα και αισιοδοξία. Απλά πράγματα, αλλά πολύτιμα για τη ζωή μας!

Είναι εύκολο να καλλιεργήσεις την ενσυναίσθηση στα παιδιά μέσω των παραμυθιών;

Μέσα από μια όμορφη συνομιλία με παραδείγματα από την καθημερινότητα, σε συνδυασμό με την ιστορία ενός παραμυθιού, ο γονιός μπορεί να καλλιεργήσει στο παιδί του την ενσυναίσθηση. Θέτουμε, έτσι, τις κατάλληλες βάσεις, ώστε οι μικροί μας φίλοι, όταν μεγαλώσουν, να γίνουν ενήλικες με ανθρωπιά και ήθος.

Πώς μπορείς να μαγέψεις με τις ιστορίες σου ένα παιδί που μέχρι τώρα σε κοιτούσε με ανία;

Σε κάθε παρουσίαση του παραμυθιού μου οι ήρωες «ζωντανεύουν» και η ιστορία παρουσιάζεται στα παιδιά μέσα από μια κουκλοθεατρική παράσταση, την οποία πραγματοποιώ μόνη μου. Είναι μια διαδραστική κατάσταση που βοηθάει τα παιδιά να γίνουν κομμάτι της ιστορίας, τα μαγεύει και εξιτάρει τη φαντασία τους.

Ποιος ο στόχος των δραστηριοτήτων στο τέλος του βιβλίου;

Να περάσουν οι γονείς με τα παιδιά όμορφες και δημιουργικές στιγμές.

Τι είναι η συγγραφή για εσάς; Είναι μοίρασμα ή κάτι άλλο;

Η συγγραφή είναι ένα μονοπάτι κατάθεσης ψυχής, συναισθημάτων και μηνυμάτων με δημιουργικό τρόπο. Γενικότερα, η ενασχόληση με την Τέχνη σε βοηθά να πιστέψεις στις δυνάμεις σου και να εξελίξεις την προσωπικότητά σου.

Οι γονείς αφήνουν στα παιδιά τους περιθώρια σήμερα να αναπτύξουν τη φαντασία τους; Τα βοηθούν να μαθαίνουν και να σκέφτονται;

Δυστυχώς η τεχνολογία έχει «εισβάλει» για τα καλά στις ζωές των παιδιών με τη συγκατάθεση και την παρότρυνση των γονιών. Γρήγορες ταχύτητες που προσφέρουν «μασημένη» τροφή σκέψης. Ευτυχώς, υπάρχουν και οι γονείς που αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους και τους μυούν στον κόσμο του βιβλίου. Το λογοτεχνικό έργο μέσα από τη φαντασία και τη διασκέδαση καταφέρνει να «ακονίσει» το μυαλό των μικρών μας φίλων και τους προσφέρει σημαντικά πνευματικά εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους.

Σε ποιο παραμύθι θα θέλατε να… τρυπώσετε;

Στον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ. Το παραμύθι αυτό, όπως όλα τα παραμύθια, έχει αλληγορική σημασία. Κάθε μορφή αντιπροσωπεύει έναν ανθρώπινο χαρακτήρα. Ο μικρός πρίγκιπας συμβολίζει τον αγνό, καθαρό άνθρωπο που αντιστέκεται στην πλεονεξία και στη ματαιοδοξία. Αντιλαμβάνεται τα πράγματα με την ψυχή και όχι με τα μάτια. Προσπαθεί να ανακαλύψει το νόημα της ζωής. Και τελικά το βρίσκει. Είναι η φιλία. Η φιλία που χτίζεται με κόπο, καλή διάθεση, κατανόηση, αφοσίωση, εμπιστοσύνη και που δίνει αξία στη ζωή. Φιλία, αγάπη, εμπιστοσύνη, προσπάθεια και αγώνας είναι το μήνυμα του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ, το οποίο με εκφράζει απόλυτα!

Ποιοι συγγραφείς σας εμπνέουν;

Πολλοί συγγραφείς είναι αξιόλογοι και μέσα από τα έργα τους μπορούμε να προβληματιστούμε και να γίνουμε καλύτεροι!

Υποκλίνομαι στο μεγαλείο γραφής του Νίκου Καζαντζάκη! Η ανυπότακτη σκέψη του, σήμαντρο ελευθερίας.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και μας προτείνετε;

«Η ράφτρα» της Αργυρώς Μαργαρίτη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Ένα βιβλίο που «κεντάει» τις καρδιές μας με την κλωστή της ιστορίας, της λαογραφίας και του έρωτα.

Ποιο το αντίδοτό σας στη δοκιμασία της πανδημίας; Πώς επηρέασε τη ζωή σας;

Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 οι ζωές μας έχουν μπει σε ένα συνεχόμενο διάλειμμα. Η καθημερινότητά μας έχει αλλοιωθεί, ο προγραμματισμός έπαψε να ισχύει και οι αποστάσεις μεταξύ μας γιγαντώθηκαν. Επλήγησαν πολύ κλάδοι από την πανδημία. Ο χώρος της Τέχνης και του Πολιτισμού χτυπήθηκε άγρια. Οι παρουσιάσεις των βιβλίων έχουν σταματήσει και όλοι οι συγγραφείς περιμένουμε πότε θα ανάψει το πράσινο φως και για εμάς, ώστε να έρθουμε πάλι κοντά με το αναγνωστικό μας κοινό και να ζήσουμε όμορφες και δημιουργικές στιγμές όλοι μαζί.

Προσπαθώ να «χρωματίζω» αυτές τις περίεργες μέρες της πανδημίας με το φως, τη λάμψη και την πολυχρωμία της δημιουργικότητας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ψυχολογικά για τα καλύτερα που θα έρθουν και μάλιστα σύντομα. Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξο άτομο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πολύ σύντομα θα βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.  

Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

Μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και τη φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

 

(Visited 13,413 times, 1 visits today)

Leave A Comment