Οι μούσες της σιωπής

Ποια ήταν η… μούσα σας, η πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Πηγή έμπνευσης είναι πάντα η Ζωή. Πολλά γύρω μας συμβαίνουν χωρίς να τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία ή προσοχή. Όταν γίνονται αναγνώσματα, με «χάρτινους» ήρωες, λίγη μυθοπλασία, δυνατά συναισθήματα, τότε αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε και για την πραγματικότητα.

Κλειώ, Πέπη (Ευτέρπη), Μέλπω και Θάλεια… Εκτός του ότι φέρουν τα ονόματα των Μουσών της αρχαιότητας, τι άλλο τις συνδέει;

Ο πόνος! Η καταστροφή και η προδοσία του ίδιου άνδρα.

Κοινός παρανομαστής ο αντι-ήρωας Κίμωνας, ένας άνδρας με αγγελικό πρόσωπο, που ωστόσο συνιστά ένα άτομο εγωπαθές, μισαλλόδοξο και εκδικητικό, δίχως ηθικούς φραγμούς και συναισθήματα. Ένα άτομο που κινείται με γνώμονα το χρήμα και την καταξίωση. Μιλήστε μας για τον Κίμωνα…

Υποθέτω όπως τον περιγράψατε. Ανάλγητος, ανίκανος να νιώσει οίκτο, τυλιγμένος στο κουκούλι του εαυτού του. Κάπου, όμως, ίσως να έπαιξε ρόλο ο τρόπος ανατροφής του, ίσως και ξεχασμένα γονίδια του στρατηγού – παππού του.

Η δικαίωση και η εκδίκηση έρχονται στο τέλος;

Η δικαίωση! Ευτυχώς η εκδίκηση δεν υπήρξε μέρος των ενεργειών αυτών των πολύπαθων γυναικών, γιατί θα άφηνε πολλά κατάλοιπα στη βαρυφορτωμένη με πόνο ψυχή τους.

Πόσο εύκολο είναι να ταυτιστούμε με τις τέσσερις πρωταγωνίστριες;

Αυτό, θα περιμένω να μου το πείτε εσείς ως αναγνώστρια. Οι εμπειρίες του καθενός μας, οι όποιες ομοιότητες με ήρωες ή περιστατικά ζωής ποικίλλουν και διαφέρουν.

Πώς δομούνται κατά τη γνώμη σας σήμερα οι σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών; Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν;

Δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ αμερόληπτα να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση. Όμως, η σημερινή γυναίκα διαφέρει πολύ από την εποχή της γιαγιάς. Υπήρξα μοναχική μαχήτρια της δικής μου ζωής και δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να κοντρολάρει τη ζωή των παιδιών μου.

Εμπεριέχει το συγκεκριμένο βιβλίο αυτοβιογραφικά στοιχεία;

Σε όλα τα βιβλία περιγράφω στιγμές στη ζωή ηρώων από δικές μου θύμησες ή εμπειρίες, πότε απλά περιστατικά, πότε γεγονότα που είδα ή συνέβησαν. Είμαι παρατηρητής, προσέχω κάθε έκφραση, αντίδραση των γύρω μου, τα συναισθήματά τους, τις καταστάσεις που τα προκάλεσαν και όλα, γιατί μου δίνουν την δυνατότητα να εκφράσω στο χαρτί μύχιες σκέψεις ανθρώπων καθημερινών και συναισθήματα που δεν μας ταρακουνούν τόσο, αν δεν τα διαβάσουμε διανθισμένα με φαντασία, ικανότητα κατανόησης, ταύτισης και ευαισθησίας.

Πώς επηρέασε τη ζωή σας η πανδημία; Σας ενέπνευσε ή σας εμπνέει η επαφή με τον κόσμο;

Η επαφή με τον κόσμο είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Και η πανδημία μου στέρησε όχι μόνο αυτό, αλλά και τη δυνατότητα να είμαι με τα παιδιά και την εγγονούλα μου. Όσο για το θέμα πανδημία, σίγουρα θα έχει εμπνεύσει πολλούς.

Ποιος ο ορισμός της συγγραφής για εσάς; Τι σας προσφέρει;

Η δυνατότητα έκφρασης! Εκφράζει κάποιος σκέψεις, συναισθήματα αρνητικά ή θετικά, μπαίνει στη θέση κάποιου άλλου, νιώθει όπως εκείνος, σκέφτεται σαν εκείνον, υποφέρει, πονά, γελάει, αγαπάει, εκφράζει μύχιες σκέψεις και αντιδράσεις. Προσωπικά μου προσφέρει τη δυνατότητα να θίξω πολλά κοινωνικά προβλήματα τα οποία, όταν κυκλοφόρησαν τα βιβλία μου, δεν ήταν εύκολο να γίνουν αποδεκτά -όπως κακοποίηση μητέρας από τον γιο και γιατί, αυτοκακοποίηση, μικρά παιδιά που πληγώνουν το κορμάκι τους, εκμετάλλευση εμπιστοσύνης κ.λπ.

Ποιο το μυστικό για μια σφιχτοδεμένη πλοκή;

Να γίνεσαι ένα με τους ήρωες σου. Να σε παρασύρουν οι δικές τους σκέψεις και αντιδράσεις, τα δικά τους συναισθήματα, όσο αντίθετοι και να είναι μεταξύ τους. Να σου «ξυπνούν» εσένα αντιδράσεις, να θέλεις να διαφωνήσεις και να πιέζεις τον εαυτό σου να βάλεις στο χαρτί τις δικές τους σκέψεις και ενέργειες και πάντα για αληθινά θέματα της καθημερινότητας που δεν «βλέπουμε».

Ακολουθείτε κάποια ρουτίνα, όταν γράφετε ένα βιβλίο;

Όχι. Γράφω για μένα. Ούτε ρουτίνα, ούτε συγκεκριμένη ώρα. Ούτε ακόμα και πρόγραμμα. Και πάνω απ’ όλα, δεν έγραψα ποτέ για να εκδοθούν τα βιβλία μου. Ήρθε τυχαία αυτό μετά από 6 βιβλία έτοιμα. Και ποτέ δεν μ’ ενδιέφερε αν είναι εμπορικά ή όχι, αν τα θέματα ήταν σκληρά και δύσκολα αποδεκτά από το κοινό. Ήταν πραγματικά, απαρατήρητα μεν ή και συγκαλυμμένα, που σόκαραν. Τώρα είναι πιο επιδεκτικό το ελληνικό αναγνωστικό κοινό στις σκληρές αλήθειες της ζωής που δεν βλέπουμε πάντα.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και μας προτείνετε ανεπιφύλακτα;

Έφτασαν πρόσφατα στα χέρια μου βιβλία των Στάινμπεκ και Χέμινγουει και ανυπομονώ.

Σας επηρέασαν κάποιοι συγγραφείς;

Θαυμάζω πολλούς. Να επηρεαστώ όχι.

Η ζωή στο εξωτερικό τι πρόσθεσε στην οπτική που βλέπετε τα πράγματα και πώς συνέβαλε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας;

Με ποικίλους τρόπους. Μην ξεχνάμε, δεν είναι τα τελευταία χρόνια που ζω εδώ. Στο Λονδίνο είναι και ήταν η οικογένεια μου, έζησα εφηβικά, νεανικά χρόνια, παντρεύτηκα, γεννήθηκαν τα παιδιά μου και η ζωή μας έφερε στην Ελλάδα, όπου πέρασα τριάντα πολύ δημιουργικά χρόνια, μεγαλώνοντας τις υπέροχες κόρες μου, παίρνοντας μέρος στον εκπαιδευτικό τομέα, ανοίγοντας φροντιστήριο αγγλικών. Η προσωπικότητά μου, επομένως, είναι επηρεασμένη και από την αγγλική νοοτροπία και κουλτούρα, αλλά μέσα μου νιώθω πάντα Ελληνίδα.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Δεν γράφω βάσει σχεδίου ποτέ! Αν έρθει η διάθεση και οι ιδέες τότε μόνο. Δεν πιέζω τον εαυτό μου. Δεν βάζω «πρέπει» στην έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων. Η γραφή δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια προγραμματισμένη παραγωγή ιδεών. Ο σεβασμός στον αναγνώστη είναι πρωταρχικός. Αν δεν είναι πηγαία η συγγραφή σου, δεν θα είναι αυθεντική. Δεν θα έχει τη δύναμη να σε κάνει να αναρωτηθείς, να σκεφτείς να αντιδράσεις, να θυμώσεις. Δεν θα έχει Συναίσθημα.

Απέραντα ευχαριστώ στους αναγνώστες κάθε συγγραφικού βιβλίου που επέλεξαν, είτε τυχαία έπεσε στα χέρια τους, ένα κάποιο βιβλίο οποιουδήποτε συγγραφέα. Είστε η δυνατότερη στήριξη για όλους εμάς.

(Visited 18,509 times, 1 visits today)

Leave A Comment