Ο Θρύλος του Αστροδρόμου

 

Όταν διαβάσαμε με τα παιδιά μου τον “Θρύλο του Αστροδρόμου¨του J. I. Wagner, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα, βυθιστήκαμε σε έναν κόσμο με γρίφους. Σε μία συνέντευξη μαζί του μαθαίνουμε ποια ήταν η αφορμή της συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και για τα 31 μυστήρια που κρύβει…

Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσής σας για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου;

Τη δεκαετία του ’80 έζησα κι εγώ σαν παιδί την εμφάνιση των κομπιούτερ και των video games. Σύντομα έπαιζα κι εγώ με αυτά όσο πιο συχνά μπορούσα, καμιά φορά από νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά τη νύχτα. Μόνο μια σειρά βιβλίων με τίτλο «Get a Clue» μπόρεσε να με κάνει να αποτραβήξω τα μάτια μου από την οθόνη του υπολογιστή μου. Και τώρα που παρατηρώ την ολοένα αυξανόμενη χρήση smartphones από τα παιδιά τα τελευταία χρόνια, είχα την ιδέα να δημιουργήσω μια σειρά βιβλίων για τη νέα γενιά που θα έκανε για εκείνα αυτό που κάποτε το «Get a Clue» έκανε σε εμένα.

Η κεντρική ιδέα που διαπνέει, λοιπόν, αυτό το βιβλίο είναι σίγουρα -αν και όχι αποκλειστικά- στραμμένη προς τους νεαρούς αναγνώστες που προτιμούν τα smartphones και τα video games από τα βιβλία. Ο στόχος είναι να ξεκολλήσουν τα παιδιά τα μάτια τους από τις οθόνες και να προσελκυστούν από το χαρτί. Ένας από τους λόγους της επιτυχίας των video games είναι ότι κάθε λίγα λεπτά ο παίκτης ανταμείβεται κι αυτό του προσφέρει σε ένα συχνό αίσθημα πλήρωσης.

Το βιβλίο αυτό έχει σχεδιαστεί ώστε να προκαλεί το ίδιο αίσθημα. Χωρίζεται σε 31 διακριτά κεφάλαια, καθένα από τα οποία τελειώνει με έναν γρίφο που λύνεται, αν εξεταστεί προσεκτικά μια όμορφη χρωματιστή εικόνα. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο εξαιρετικά διασκεδαστικό, αλλά ανταμείβει τον αναγνώστη. Δίνει τη δυνατότητα να αποσπαστεί η προσοχή των νεαρών αναγνωστών από τα video games. Ένα στοιχείο, άλλωστε, που καθηλώνει στο σπίτι τα παιδιά με τα video games είναι τα υψηλής ποιότητας γραφικά που προσφέρουν.

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τους βασικούς σας ήρωες και να μας αποκαλύψετε ένα στοιχείο από το… μεγάλο μυστικό που κρύβει το βιβλίο;

Βεβαίως! Ο βασικός πρωταγωνιστής, ο Τίμμυ Τόμπσον, είναι ένα αγόρι. Αλλά, σε αντίθεση με άλλους ανδρικού γένους ήρωες βιβλίων, αυτός είναι μάλλον ντροπαλός και ευαίσθητος. Ο ξέγνοιαστος Μάρβιν, από την άλλη, είναι παιχνιδιάρης και μάλλον αφελής, ακόμη και για την ηλικία του. Η αληθινά ηγετική φυσιογνωμία της παρέας είναι η Λίλυ. Είναι αποφασισμένη, ριψοκίνδυνη και δεν μασάει τα λόγια της.

Όσο για μυστικά, υπάρχουν πολλά τέτοια που μπορεί να ανακαλύψει ο αναγνώστης.

Εκτός από τα 31 μυστήρια της κύριας αφήγησης, το βιβλίο «Ο Θρύλος του Αστροδρόμου» περιέχει κι έναν κρυμμένο γρίφο που οι περισσότεροι αναγνώστες μάλλον δεν θα τον αντιληφθούν. Βρίσκεται κρυμμένος και στις 31 εικόνες στο τέλος κάθε κεφαλαίου και η ανακάλυψή του δίνει πρόσβαση σε μια μυστική περιοχή στον ιστότοπο TimmiTobbson.com. Όποιος μπει σε αυτήν τη μυστική περιοχή θα ανακαλύψει ένα πρόσθετο μυστικό περιεχόμενο.

Υπάρχει, επίσης, ένας μυστικός τρόπος, για να έλθει ο αναγνώστης σε άμεση επικοινωνία με εμένα, τον συγγραφέα. Όσοι νεαροί αναγνώστες καταφέρουν να φτάσουν μέχρι εκεί θα λάβουν ένα χειρόγραφο και προσωπικό σημείωμα πάνω σε ένα πολύ cool αυτοκόλλητο μέσω ταχυδρομείου εντελώς δωρεάν. Περίπου εκατό τέτοια γράμματα αποστέλλονται σε ολόκληρο τον πλανήτη κάθε μήνα.

 Πείτε μας για τα στοιχεία που θα βοηθήσουν τους νεαρούς αναγνώστες να επιλύσουν τους γρίφους…

Για να λύσουν τον κάθε γρίφο, οι αναγνώστες θα πρέπει να συνδυάσουν την πληροφόρηση που αντλούν από το κείμενο με την πληροφόρηση που αντλούν από την εικόνα που βρίσκεται στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Υπάρχουν κάποια πρόσθετα κρυμμένα στοιχεία που μπορούν να βρεθούν στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, αν συναρμολογηθούν. Κάθε γρίφος φέρει ένα σήμα με μεγεθυντικούς φακούς (από έναν έως τρεις) που υποδεικνύει τον βαθμό δυσκολίας του.

Πώς κυλά για εσάς μια συνηθισμένη ημέρα συγγραφής ενός βιβλίου; Ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα; Πώς είναι ο περιβάλλων χώρος σας;

Είναι δύσκολο για εμένα να βρω χρόνο να γράψω, καθώς έχω μια καθημερινή εργασία για τα προς το ζην, καθώς και μια οικογένεια με μικρά παιδιά. Προσπαθώ να κάθομαι και να γράφω σε ένα γαλήνιο περιβάλλον, συχνά σε εξωτερικό χώρο, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, προκειμένου να επινοώ την πλοκή της ιστορίας μου και τους γρίφους της. Αυτό είναι και το πιο δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας. Στη συνέχεια, η συγγραφή του βιβλίου γίνεται πάνω σε ένα συνηθισμένο γραφείο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσετε στην καριέρα σας ως συγγραφέα;

Το πρώτο μου βιβλίο της σειράς «Τίμυ Τόμπσον» διανεμήθηκε από έναν εκδοτικό οίκο με την ονομασία Thomson Shore με έδρα τις ΗΠΑ. Λειτούργησε πολύ καλά από την αρχή, ειδικά κατά την πρώτη εκδοτική περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Περίμενα να λάβω σημαντική αμοιβή από τον οίκο Thomson Shore, περίπου 50 χιλιάδες δολάρια. Όμως, από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προειδοποίησης, ο εκδοτικός οίκος μπήκε σε καθεστώς χρεωκοπίας και αυτό είχε ως συνέπεια να χάσω τα πάντα. Εγώ, ωστόσο, εστίασα στην καλή πλευρά της ιστορίας. Ήταν φανερό ότι το βιβλίο άρεσε στο αναγνωστικό κοινό και αυτό ήταν το σημαντικό. Ήξερα ότι θα υπάρχουν κι άλλες εορταστικές περίοδοι στο μέλλον.

Τι είναι αυτό που απολαμβάνετε περισσότερο από την ιδιότητά σας ως συγγραφέα;

Που μπορώ και ονειρεύομαι ακόμη και την ημέρα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα ebooks; Πιστεύετε ότι σε είκοσι χρόνια από τώρα οι άνθρωποι θα διαβάζουν τα έργα σας σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη αντί στην τυπωμένη μορφή τους;

Είναι πιθανό. Αλλά τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των ebooks έχουν χάσει μερίδια αγοράς έναντι των τυπωμένων βιβλίων. Επομένως, δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για τη σειρά βιβλίων με τις περιπέτειες του Τίμυ Τόμπσον!

(Visited 16,987 times, 1 visits today)

Leave A Comment