Ο Φάρος

 

Τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο τον γνωρίζω χρόνια. Ξεχωρίζει για το ήθος του και πάντα γράφει με γνώμονα τις αξίες που πρεσβεύει… Η παιδεία του και το γνήσιο ενδιαφέρον του για τα παιδιά του σήμερα είναι αισθητά σε κάθε έκφανση της ζωής του, σε κάθε του πράξη… “Ο μπαμπάς μου, ο ήρωάς μου”, “Το Χρυσαφένιο κουκούτσι” και ο “Φάρος”, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, μεταλαμπαδεύουν στους μικρούς αναγνώστες δικές του πεποιθήσεις και στάσεις ζωής… Με αφορμή τον “Φάρο”, που αγαπήθηκε τόσο, συναντηθήκαμε…

 

Κύριε Δημητρόπουλε, πώς προέκυψε το συγκεκριμένο βιβλίο και γιατί επιλέχθηκε ο τίτλος «Φάρος»;

Πρώτα απ’ όλα, θα μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω για τη θερμή φιλοξενία  στο δημιουργικό site σας.  Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε και πολύ, για να μπω στη διαδικασία της συγγραφής του «Φάρου». Ορμώμενος από την καθημερινότητα και την τάση για προβολή προτύπων που δεν είναι τίποτε άλλο από διάττοντες αστέρες, θέλησα να απαντήσω με Φάρους διαχρονικά φωτεινούς και αληθινούς ήρωες (Αριστοτέλης, Κολοκοτρώνης, Μέγας Αλέξανδρος, Κατίνα Παξινού, Σπύρος Λούης, Καλλιρόη Παρρέν, Υπατία κ.ά.)  που πρέπει να γίνουν γνωστοί και πρότυπα για τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους φίλους και αναγνώστες. Ο «Φάρος», όπως καταλαβαίνετε, είναι ένας τίτλος μεταφορικός, αλλά και κυριολεκτικός, μιας και η ιστορία εξελίσσεται σε έναν φάρο.

Μιλήστε μας για τον Φοίβο και τον πατέρα του…

Ο μικρός Φοίβος είναι ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας.  Καταλυτικό ρόλο στην πλοκή της ιστορίας,  βέβαια, παίζει ο πατέρας του ο κ. Πέτρος ,ο φαροφύλακας του φάρου, αλλά και  ο πρώτος και παντοτινός «φάρος» του μικρού Φοίβου. Άλλωστε, εμείς οι γονείς έχουμε την κύρια ευθύνη για να είμαστε πάντα «φάροι» φωτεινοί για τα παιδιά μας.

Με ποια προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;

Θα τολμήσω να πω πως η προσωπικότητα εκείνη που εμπνέει  κάθε μου βήμα είναι αυτή του Νίκου Καζαντζάκη.

Θεωρείτε πως όλες αυτές οι προσωπικότητες έχουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό;

Φυσικά και έχουν. Δύο κοινά χαρακτηριστικά. Το μεν πρώτο είναι η δίψα για την κατάκτηση των στόχων που έχουν θέσει, το δε δεύτερο είναι η αγάπη για το σύνολο και την πατρίδα.

Ποιο το αγαπημένο σας απόσπασμα από τον «Φάρο»;

Ναι, υπάρχει ένα αγαπημένο κομμάτι… « Άκουσε,  αγόρι μου, στη ζωή σημασία έχει να κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς. Και ξέρεις αν κάνεις αυτό που αγαπάς, θα είσαι πάντα ευτυχισμένος. Με το δικό σου χάρτη και με το κεφάλι ψηλά να κοιτάς τα άστρα. Έτσι δεν θα χαθείς ποτέ, όποιον δρόμο κι αν ακολουθήσει η καρδιά σου…»

Πώς μπορεί ο «Φάρος» να αξιοποιηθεί στη σχολική τάξη;

Ο «Φάρος» μπορεί να αξιοποιηθεί στα δημοτικά, αλλά και στα γυμνάσια μέσω του project «Γνωρίζω την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μου αγκαλιά με ένα βιβλίο». Μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να παρουσιάσουν την προσωπικότητα που αυτοί θα επιλέξουν μέσω του δικού τους τρόπου … Για παράδειγμα, με διάφορα δρώμενα θεατρικά, εικαστικά, ποίηση, κείμενο, χειροτεχνία.

Ποια προσωπικότητα κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών κατά τις επισκέψεις σας σε σχολεία;

Τολμώ να πω πως όλες οι προσωπικότητες άγγιξαν τα παιδιά… Η κάθε μία φυσικά με τον δικό της τρόπο.

Μιλήστε μας για το πρώτο βιβλίο με το οποίο μας συστηθήκατε, «Ο μπαμπάς μου, ο ήρωάς μου»…

«Ο Μπαμπάς μου ,ο ήρωάς μου», ένα βιβλίο της «Ελληνοεκδοτικής» σε εικονογράφηση της Αγγελικής Δρακάκη, μιλά για την υιοθεσία και τον θετό γονέα . Στέλνει το μήνυμα ότι γονιός δεν είναι αυτός που γεννά, αλλά αυτός που αγαπά. Επίσης, στηρίζει με μέρος των εσόδων τον Σύλλογο Γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. Τη γνωστή σε όλους μας ΦΛΟΓΑ.

Ποιος ήταν ο λόγος που γράψατε το «Χρυσαφένιο κουκούτσι»;

Το χρυσαφένιο κουκούτσι, σε εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη, στέλνει το μήνυμα της υγιεινής διατροφής και μιλά παράλληλα για την παιδική παχυσαρκία, τους οικογενειακούς δεσμούς και την αγάπη για τη φύση. Παρατηρώντας τα στοιχεία, πως τα ελληνόπουλα δηλαδή, βρίσκονται πλέον στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία, αν μη τι άλλο θα έπρεπε να σημάνω τον κώδωνα κινδύνου με το δικό μου «όπλο», που δεν είναι άλλο από το βιβλίο.

Πώς επιλέγετε ένα βιβλίο;

Μέσω της περίληψης και αφού διαβάσω λίγο από το εσωτερικό. Φυσικά θα συμβουλευτώ και τον αγαπημένο βιβλιοπώλη της γειτονιάς.

Πώς οι γονείς μπορούν να μυήσουν τα παιδιά στο διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων παρά την εικονιστική κοινωνία μας;

Οι γονείς μπορούν κάλλιστα να μυήσουν τους μικρούς μας φίλους, αν πρώτα διαβάζουν οι ίδιοι. Έπειτα μπορούν να καθιερώσουν δημιουργικές επισκέψεις δυο Σάββατα το μήνα τουλάχιστον σε βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, οπού εκεί θα επιλέγουν από κοινού με τα παιδιά τους νέους τίτλους.

Ποιοι ήταν οι αγαπημένοι σας συγγραφείς, όταν ήσασταν μικρός;

Ιούλιος Βερν , Κάρολος Ντίκενς .

Ποια βιβλία ξεχωρίσατε το 2020;

Είναι πολλά η αλήθεια είναι… Θα αδικήσω τα υπόλοιπα, αν αναφέρω μόνο ένα.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;

Το « Όλιβερ Τουίστ» του Κάρολου Ντίκενς.

Πώς επηρεάστηκε η ζωή σας από την πανδημία όσον αφορά τη συγγραφή και τα σχέδιά σας;

Η πανδημία επηρέασε κυρίως τα σχέδια μου όσον αφορά τις διά ζώσης παρουσιάσεις των βιβλίων μας. Φυσικά προσπαθούμε να το απαλύνουμε μέσω των διαδικτυακών, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν το ίδιο. Ελπίζω σύντομα να ξαναβρεθούμε στους «μπαξέδες» της διά ζώσης δράσης .

Τι μας ετοιμάζετε στο μέλλον;

Ένα θα πω… Προσέχετε τι εύχεστε…

 

 

(Visited 7,793 times, 1 visits today)

Leave A Comment