Ο χορός της θεάς

Με τη συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου έχουμε αναμφίβολα πολλά κοινά, ένα εκ των οποίων οι σπουδές μας. Το συγκεκριμένο βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, αποτελεί όπως μας αποκαλύπτει στη συγκεκριμένη συνέντευξη φόρο τιμής στις σπουδές της. Εγώ θα τολμούσα να την αποκαλέσω θηλυκό Dan Brown χάρη στο «Χορό της θεάς» που δόμησε αριστοτεχνικά, χαρίζοντάς μας ένα εξαιρετικό page turner…

 

Κυρία Ιωάννου, ποια ήταν η αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Πριν κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο βιβλίο, λίγοι ήξεραν συγκεκριμένα πως είμαι πτυχιούχος της Αρχαιολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η σχολή αυτή με σμίλεψε, καλλιέργησε την αγάπη μου για την Ελλάδα, για τη γλώσσα και την πολιτιστική κληρονομιά της, συμβάλλοντας τελικά πολύ σε αυτό που είμαι σήμερα. Ανάμεσα στα άλλα ο «Χορός της Θεάς» αποτελεί κι ένα φόρο τιμής στην Αρχαιολογία που ήταν και παραμένει μια μεγάλη μου αγάπη. Μια εκδρομή στο Ιερό της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα ήταν αρκετή για να πυροδοτηθεί η έμπνευση και να αρχίσει να ξετυλίγεται μέσα στο μυαλό μου ο μίτος της ιστορίας.

 Το βιβλίο ξεκινά με μια δολοφονία… Ποιος είναι ο Νικηφόρος Έξαρχος;

Ο Νικηφόρος είναι η εμβληματική φιγούρα γύρω από την οποία κινούνται τα νήματα μέσα στο βιβλίο. Διάσημος αρχαιολόγος, γεμάτος πάθος για τους ελληνικούς θησαυρούς, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανεύρεση χαμένων αριστουργημάτων και στην επιστροφή τους στη χώρα που τα γέννησε. Όταν κάνει μια συγκλονιστική ανακάλυψη, δολοφονείται από έναν αόρατο εχθρό. Ωστόσο, κρύβει το πολύτιμο εύρημά του, προτού αυτό καταλήξει στα λάθος χέρια. Ευτυχώς έχει ήδη δημιουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα μια σειρά από γρίφους που θα οδηγήσουν στο κρυμμένο άγαλμα και που μόνο δυνατά μυαλά σαν και το δικό του μπορούν να αποκωδικοποιήσουν. Και το παιχνίδι ξεκινά…

Συστήστε μας τις δύο πρωταγωνίστριες…

Η μεγαλύτερη κόρη του καθηγητή Έξαρχου, η Νίκη, είναι κι εκείνη αρχαιολόγος σαν τον πατέρα της. Μορφωμένη, ευφυής και μεθοδική, είναι ίσως η μόνη που μπορεί να κατανοήσει σε βάθος το μυαλό του Νικηφόρου και σηκώνει ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους αυτής της ιστορίας. Η ετεροθαλής αδερφή της, η Ηλέκτρα, είναι ένα κορίτσι γεμάτο φρεσκάδα και διάθεση για περιπέτεια. Αυθόρμητη και τολμηρή, εξισορροπεί θαυμάσια τη σοβαρή αδερφή της και αποδεικνύεται πολύτιμη σύμμαχος, ούτως ώστε να φτάσουν στην αλήθεια, ανακαλύπτοντας το δολοφόνο του πατέρα τους, αλλά και το κρυμμένο άγαλμα.

Ποιοι είναι οι δύο ήρωες που συμπληρώνουν τη βασική τετράδα των πρωταγωνιστών;

Ο τρίτος της παρέας είναι ο αινιγματικός Μάρκος, ένας άντρας πολύ ικανός και αποτελεσματικός. Παραστέκεται και προστατεύει τις δύο αδερφές, όμως οι σκοτεινές του πλευρές δημιουργούν ερωτηματικά στους γύρω του, αλλά και την αίσθηση ότι κανείς δεν ξέρει ποιος είναι πραγματικά. Από την άλλη, ο γοητευτικός Τζον είναι ένας συμπαθέστατος χαρακτήρας που κατευνάζει τα πνεύματα και μοιάζει να βρίσκει λύσεις, όταν οι άλλοι νιώθουν πως έχουν απλώς φτάσει σε αδιέξοδο.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας στο βιβλίο και γιατί;

Ο Νικηφόρος Έξαρχος και η τετράδα των πρωταγωνιστών που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον είναι όλοι πολύ ξεχωριστοί για εμένα. Περπάτησα μαζί τους βήμα βήμα αυτήν την ιστορία. Τους αγάπησα, τους πόνεσα, φοβήθηκα, γέλασα, στενοχωρήθηκα και ερωτεύτηκα μαζί τους. Επίσης, συνδέθηκα ιδιαίτερα με τους δευτεραγωνιστές του βιβλίου, μία πλειάδα λεκτόρων και καθηγητών της αρχαιολογικής σχολής που δείχνουν απόλυτα αξιοσέβαστοι. Παρόλ’ αυτά ο καθένας φαίνεται να έχει τη δική του ατζέντα, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά στον αναγνώστη.

Μιλήστε μας για την ψυχολογία ενός συλλέκτη, αλλά και για τη Ζηνοβία…

Σίγουρα όταν ένας συλλέκτης κατακυριεύεται από την απληστία και δεν έχει υγιή όρια και ηθικούς φραγμούς, ενδέχεται να γίνει επικίνδυνος. Με τέτοιους ανθρώπους έρχονται αντιμέτωποι οι πρωταγωνιστές του «Χορού της Θεάς». Η Ζηνοβία, από την άλλη, είναι κι εκείνη συλλέκτης,αλλά και ίσως ο πιο σκαμπρόζικος χαρακτήρας του βιβλίου. Η αλήθεια είναι πως έχω λάβει πολλά μηνύματα για εκείνην από τους φίλους αναγνώστες. Καρδιακή φίλη των Έξαρχων και νονά της Νίκης, περιγράφεται στο βιβλίο «ζάμπλουτη σαν το Μίδα, φασαριόζα όσο μια ασυντόνιστη μπάντα κρουστών και πιθανότατα συνομήλικη με την Ακρόπολη». Και παρότι εμφανίζεται ως η προσωποποίηση του κεφιού, εντούτοις είναι μια σκληρή επιχειρηματίας που παγώνει με ένα βλέμμα το αίμα των υπαλλήλων της. Είναι μια γυναίκα που δεν μπορείς εύκολα να την αποκωδικοποιήσεις και κάτω από το χαρούμενο παρουσιαστικό της κρατάει καλά κρυμμένα τα χαρτιά της.

Ποια θέση έχουν οι ομηρικοί ύμνοι στο «Χορό της Θεάς»;

Οι ομηρικοί ύμνοι είναι 33 αρχαίοι ελληνικοί ύμνοι που έχουν γραφτεί σε δακτυλικό εξάμετρο, το ίδιο μέτρο δηλαδή που συναντάμε στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια και μάλιστα στην αρχαιότητα είχαν αρχικά αποδοθεί στον Όμηρο. Θεωρούνται από τα αρχαιότερα έργα της λογοτεχνικής μας κληρονομιάς και υμνούν τους θεούς του ολύμπιου δωδεκάθεου, αλλά και κάποιους άλλους σημαντικούς θεούς της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Στο βιβλίο σηματοδοτούν την εξέλιξη της ιστορίας και αποτελούν την αυλαία που ανοίγει το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο δράσης για τους πρωταγωνιστές.

Ποια είναι η αγαπημένη σας θεά;

Θεωρώ ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προσδώσει σε καθεμία από τις ολύμπιες θεές κομμάτια της γυναικείας υπόστασης, τα οποία τελικά φτιάχνουν τη γυναίκα στο σύνολο της. Τις μελέτησα πολύ και τις αγαπώ όλες, την καθεμιά για τα δικά της χαρακτηριστικά και ποιότητες, αλλά θα έλεγα πως η Αθηνά με την ευφυΐα, τη σοφία και το δυναμισμό της μου θυμίζει περισσότερο τη σύγχρονη γυναίκα του σήμερα.

Πόσο δύσκολο ήταν να στηθεί όλος αυτός ο γρίφος;

Διάβασα πολύ την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία, για να καταλήξω τελικά στα σημεία και τα σύμβολα που στοιχειοθετούν τους γρίφους του καθηγητή Έξαρχου. Έχοντας συγκεντρώσει ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών εξαιρετικού ενδιαφέροντος, προσπάθησα συνειδητά να διανθίσω το βιβλίο με τόσα αρχαιολογικά στοιχεία, όσα θα έτερπαν τον αναγνώστη, χωρίς όμως να τον «μπουκώσουν» με υπερπληθώρα πληροφόρησης.

Τι θέση έχει ο έρωτας στο συγκεκριμένο βιβλίο;

Η καταιγιστική δράση και η αγωνία που βιώνουν οι πρωταγωνιστές εξισορροπούνται ιδανικά με δύο έρωτες που κυριολεκτικά ανθίζουν μέσα στην καταιγίδα. Κυνηγημένοι από επικίνδυνους αόρατους εχθρούς δέχονται τα βέλη του έρωτα στην πιο ακατάλληλη ίσως στιγμή της ζωής τους. Όλο αυτό δίνει μια ανθρώπινη διάσταση στην όλη ιστορία και μας κάνει να γνωρίσουμε σε βάθος τους χαρακτήρες και να συνδεθούμε μαζί τους.

Όταν γράφετε ένα βιβλίο, γνωρίζετε το τέλος από την αρχή ή μπορεί να αλλάξει κάτι στην πορεία;

Πάντα επενδύω πολλή σκέψη και ενέργεια, εξετάζοντας όλες τις πιθανές στροφές και εκβάσεις κάθε διάδρασης και κάθε επεισοδίου, καθώς και τις ενδεχόμενες αντιδράσειςκαι συμπεριφορές κάθε χαρακτήρα. Έτσι, όταν φτάσει η στιγμή να ακουμπήσω τα δάχτυλά μου στο πληκτρολόγιο, η αρχή, το τέλος και οι ενδιάμεσοι νευραλγικοί σταθμοί της κάθε ιστορίας έχουν ήδη προαποφασιστεί. Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά είναι η διαπίστωση πως οι ήρωες αυτονομούνται, αποκτούν τη δική τους ανάσα και παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Μου αρέσει η δυναμική αυτού του «ζωντανέματος» και την παρακολουθώ πάντα με πολύ ενδιαφέρον. Συνήθως τους αφήνω ελεύθερους να δράσουν, παρεμβαίνοντας μόνο προς όφελος της συνολικής ισορροπίας.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα ήθελα πολύ να είμαι υγιής, να είναι οι άνθρωποι μου υγιείς και να γράφω… να γράφω… να γράφω… Τόσο απλά!

 

Η Βικτωρία Αλεξίου διατηρεί τον βιβλιοφιλικό λογαριασμό στο Instagram @alexiouvictoria

(Visited 5,568 times, 1 visits today)

Leave A Comment