Η ντετέκτιβ Πένι Πέπερ

Όταν ήμουν μικρή ο πατέρας μου, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, είχε την τιμή να πάρει συνέντευξη από τον Αντώνη Σαμαράκη… Με είχε γοητεύσει το πόσο ταπεινός ήταν ο συγγραφέας. Το ίδιο με γοήτευσε και στην Ulrike Rylance. Η σεμνότητά της. Αν κάτι εκτιμώ πολύ, είναι η γενναιοδωρία κάποιων συγγραφέων, οι οποίοι παρόλο που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, είναι εκεί ανά πάσα ώρα για εσένα, έστω και για λίγες κουβέντες. Η αφορμή της γνωριμίας μας δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το γεγονός ότι η κόρη μου δηλώνει Νο 1 θαυμάστρια της! Οκτώ Πένι Πέπερ κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και, όπως μας αποκαλύπτει, το Μάρτιο θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό το 9ο βιβλίο της σειράς…

 

Κυρία Rylance, ποια τα αναγνώσματά σας, όταν ήσασταν μικρή;

 Ήμουν παιδί που αγαπούσε να διαβάζει τα πάντα, αλλά περισσότερο απ’ όλα αγαπούσα τα αστεία παιδικά βιβλία, όπως τα βιβλία των Astrid Lindgren, Christine Nöstlinger και Erich Kästner. Τα διάβαζα ξανά και ξανά! Έως και σήμερα μάλιστα μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου ολόκληρες σελίδες!

Όσον αφορά την εξαιρετική σειρά βιβλίων σας «Πένι Πέπερ», γιατί θεωρείτε πως όλα τα παιδιά θέλουν να γίνουν ντετέκτιβ;

Πιστεύω πως όλα τα παιδιά αγαπούν τους γρίφους και τα μυστικά, ενώ παράλληλα λατρεύουν τον ενθουσιασμό που συνοδεύει μια καλή «ντετεκτιβοϊστορία»! Το κυνηγητό, το «πλησιάζω κοντά» και η τελική λύση είναι χωρίς αμφιβολία τα σημαντικότερα! Εξίσου συναρπαστική φυσικά είναι και η αίσθηση θριάμβου που νιώθουν στο τέλος, όταν… συλλαμβάνουν τον κακό!

Πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση στα βιβλία σας;

 Πολύ καθοριστική! Επί της ουσίας συνεισφέρει σε ποσοστό 50% στην επιτυχία του βιβλίου! Η Λίζα, η εικονογράφος, είναι τόσο ταλαντούχα κι έχει φοβερή αίσθηση του χιούμορ. Ανεβάζει τις ιστορίες σε άλλο επίπεδο με τις εικονογραφήσεις της!

 Ποια είναι αλήθεια κατά τη γνώμη σας η ευθύνη ενός συγγραφέα που απευθύνεται στους μικρούς αναγνώστες;

 Θεωρώ πως είναι η ευθύνη να μεταλαμπαδεύσεις συγκεκριμένες αξίες, όταν γράφεις για παιδιά. Την ιδέα, επί παραδείγματι, ότι όλοι είναι ισότιμοι, το ότι το bullying είναι λάθος, το ότι πρέπει να παλεύουμε για την αλήθεια. Πιστεύω μάλιστα πως δεν πρέπει να είναι προφανές αυτό στην ιστορία, καθώς τα παιδιά το παρατηρούν και νιώθουν πως πατρονάρονται. Θα πρέπει να είναι κατ’ εμέ ένα διακριτικό μήνυμα, ένας υπαινιγμός.

 Πώς είναι αλήθεια μια τυπική μέρα συγγραφής για εσάς; Τηρείτε πρόγραμμα;

 Γράφω κυρίως το πρωί. Σηκώνομαι νωρίς, τρέχω τρία μίλια και εν συνεχεία γράφω για λίγες ώρες. Έπειτα τα δύο μου σκυλιά γίνονται όλο και πιο ανήσυχα, οπότε πηγαίνουμε μία μεγάλη βόλτα. Αν έχω μία προθεσμία, συνήθως γράφω και το απόγευμα, αν και ο εγκεφαλός μου λειτουργεί περισσότερο στις 6 το πρωί! Περίεργο, το ξέρω!

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε στην έως τώρα πορεία σας;

 Νομίζω πως ήταν το ξεκίνημα. Οι κόρες μου ήταν ακόμη μικρές και έπρεπε να βρίσκω χρόνο και να γράφω όποτε αυτό ήταν δυνατό! Δεν μπορώ πια να θυμηθώ πως το κατόρθωνα, καθώς ήμουν full time μαμά. Ήταν επίσης δύσκολο στην αρχή, διότι δεν ζούσα στη Γερμανία, αλλά έγραφα στα γερμανικά. Δεν γνώριζα κανέναν άλλο που να γράφει, δεν μπορούσα να πάω σε εκθέσεις βιβλίου ή σε συναντήσεις συγγραφέων και γενικότερα δεν ήξερα κάποιον από τον κόσμο του βιβλίου. Παρολ’ αυτά τα κατάφερα.

Τι σας δίδαξαν οι κόρες σας;

Την υπομονή! Κάποιες μέρες πρέπει απλώς να κρατάς την αναπνοή σου με τα παιδιά, ειδικά όταν είναι στην εφηβεία. Ωστόσο, πρέπει να τα εμπιστεύεσαι και να τα αφήνεις να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, κάτι που πρϋποθέτει και κάποια λάθη φυσικά. Τα πράγματα θα καταλήξουν σωστά στο τέλος.

Πώς ο κοροναϊός επηρέασε τη ζωή σας;

 Δεν με έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μου, καθώς η καθημερινή μου ρουτίνα δε μεταβλήθηκε. Όπως πολλοί συγγραφείς, είμαι εσωστρεφής και απολαμβάνω τη μοναξιά μου! Αλλά σαφέστατα με έχει επηρεάσει, καθώς δεν μπορώ να ταξιδέψω πουθενά και δεν πραγματοποιούνται εκθέσεις βιβλίου και εκδηλώσεις. Το ταξίδι μου στην Ελλάδα το φθινόπωρο αυτό, προκειμένου να συναντήσω τον Έλληνα εκδότη μου, δεν πραγματοποιήθηκε και δεν μπόρεσα επίσης να επισκεφθώ τους γονείς μου. Κάτι που με θλίβει βέβαια, ωστόσο είναι και κάτι που δεν μπορώ να το ελέγξω. Ειλικρινά εύχομαι η κατάσταση να βελτιωθεί το 2021.

 Τι θα μας αποκαλύψετε για τη νέα Πένι Πέππερ που θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό το Μάρτιο;

Στο νέο βιβλίο η δασκάλα της Πένι επιτέλους παντρεύεται και ολόκληρη η τάξη ετοιμάζει μια τεράστια και πεντανόστιμη γαμήλια τούρτα! Όμως ξαφνικά, μια μέρα πριν από το γάμο, η τούρτα εξαφανίζεται… Κάποιος την έκλεψε. Ποιος, όμως, και για ποιο λόγο; Ευτυχώς η Πένι και οι φίλες της θα αναλάβουν δράση και θα ακολουθήσουν τα… ψίχουλα και τα στοιχεία, φέρνοντας αποτελέσματα λίγο πριν ξεκινήσει ο γάμος!

 

Σημείωση συντάκτη:  Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό ιστολόγιο της  Ulrike Rylance.

Η Victoria διατηρεί τον βιβλιοφιλικό λογαριασμό στο Instagram #alexiouvictoria

(Visited 23,843 times, 1 visits today)

Leave A Comment