«Το Σώμα. Ένας ταξιδιωτικός οδηγός» του Bill Bryson

Τρώτε με μέτρο. Ασκηθείτε τακτικά.

Έτσι ξεκινάει το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου το Bill Bryson «Το Σώμα. Ένας ταξιδιωτικός οδηγός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα βιβλίο για την… καραντίνα μας, περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ήδη διανύουμε το δεύτερο lockdown και αυτό που μας απασχολεί όλους είναι η υγεία! Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως μαθαίνεις τόσο πολλά πράγματα για το σώμα στο οποίο… κατοικείς με τρόπο απλό, προσιτό, κατανοητό, μα πάνω απ’ όλα με άφθονες δόσεις χιούμορ!

Ο συγγραφέας σε ενημερώνει αναφορικά με θέματα που πάντοτε ήθελες να μάθεις. Ωστόσο, δεν μπορείς για το παραμικρό να επισκέπτεσαι συνεχώς το γιατρό σου. Τώρα, λοιπόν, έχεις την ευκαιρία να έχεις στο χέρι σου αυτό το εγχειρίδιο, «βιβλίο – θησαυρό» όπως το αποκαλώ εγώ, να καταφεύγεις σε αυτό ανά πάσα στιγμή και να το ξεφυλλίζεις σε κάθε σου απορία. Σε ταξιδεύει στις σελίδες του με τρόπο μαγικό, σε εκπλήσσει με τα απίστευτα επιστημονικά δεδομένα και σε κάνει να αναρωτιέσαι για όλες τις διαδικασίες του σώματός μας που ούτε καν γνωρίζουμε…

Παράλληλα, ο συγγραφέας αναλύει τους λόγους για τους οποίους γερνάμε και αναφέρεται στο μέσο όρο ζωής και στο πώς μπορεί να μας γιατρέψει το ίδιο μας το σώμα. «Σου κατευνάζει τους φόβους σου», όπως αναφέρει η New York Times. Με εκλαϊκευμένη μέθοδο αφήγησης, ο Bryson σε βοηθά να κατανοήσεις το μεγαλείο της ζωής γενικότερα, αλλά και του εαυτού μας ειδικότερα. Δεν έχει μεταφραστεί τυχαία σε τόσες χώρες κι έχει αγαπηθεί από χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο.

Στις δυστοπικές μέρες που ζούμε κάθε γνώση για το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αναμφίβολα χρήσιμη, ούτως ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή αποτελεσματικά. Ο Bryson αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: «Μόλις αρχίσεις να σκέφτεσαι όλα όσα αναλαμβάνει να κάνει το ανοσοποιητικό, σου προκαλεί έκπληξη που δεν συμβαίνει συνέχεια . Το ανοσοποιητικό σου σύστημα βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από πράγματα που δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν, πράγματα που μόλις έχουν αρχίσει  να υπάρχουν -όπως είναι οι νέοι ιοί της γρίπης, οι οποίοι συνεχώς μεταλλάσσονται σε νέες μορφές…»

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα βιβλίο που σου αλλάζει τον τρόπο σκέψης. Η επιτυχία του βασίζεται σαφέστατα στο ότι σε παροτρύνει να επιλέξεις έναν άλλο τρόπο ζωής δίχως να σου το επιβάλλει -το κάνεις αναπόφευκτα από μόνος σου.

Ένας ταξιδιωτικός οδηγός, λοιπόν, που σε κάνει να σκέφτεσαι αλλιώς…

 

Σημείωση συντάκτη: Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα του συγγραφέα Bill Bryson στο Facebook.

(Visited 164 times, 1 visits today)

Leave A Comment