Είδαμε το Pretend It’s a City

Μετά την αμυδρή συνεργασία τους στο “Wolf of Wall Street”, αλλά και στο “Public Speaking”, η Φραν Λίμποβιτς και ο Μάρτιν Σκορσέζε έχουν επιτέλους την ευκαιρία για μία εκτενέστερη καταγραφή του τι μπορούν να κάνουν οι δυο τους, ακόμh και αν η μεταξύ τους συνομιλία περιορίζεται κυρίως στην πλευρά της ορκισμένης Νεοϋορκέζας Λίμποβιτς.

Στη νέα σειρά του Netflix με τίτλο “Pretend It’s a City” ο θρυλικός σκηνοθέτης εξερευνά σε πρώτο επίπεδο την εμπειρία της Νέας Υόρκης και της αμερικανικής ζωής, ενώ σε δεύτερη ανάγνωση αφήνει την Λίμποβιτς να κάνει αυτό που την έκανε γνωστή πίσω στο 1970: να είναι γεμάτη απόψεις.

Η συγγραφέας και δημόσια ομιλήτρια, που κάποτε δούλευε με τον Άντι Γουόρχολ για το περιοδικό “Interview”, σχολιάζει την καθημερινότητα που ζει τώρα σε αντιδιαστολή με το πώς βρήκε την κοινωνία της Νέας Υόρκης, όταν πρωτομετακόμισε εκεί από το Νιου Τζέρσει. Ο λόγος της, πάντα απόλυτος και σαρδόνιος, έχει κάποιες από τις αρετές που θα βρίσκαμε σε ένα standup comedy, δηλαδή τη χαλαρότητα και τη χλευαστική διάθεση προς -κυριολεκτικά- οτιδήποτε. Τον συμπληρώνει, ωστόσο, κατά καιρούς μία ουσιώδης σοβαρότητα πάνω σε επίκαιρα κοινωνικά θέματα.

Ανεξαρτήτως ζητήματος η ίδια δεν γίνεται ποτέ βαρετή, ούσα απολύτως αληθινή σε αυτό που πρεσβεύει ως άνθρωπος. Λίγο ο εκνευρισμός για τους νέους που είναι απορροφημένοι στα κινητά τους,  λίγο η εμμονή των γονέων για την επιβολή της υγιεινής διατροφής στα παιδιά τους, λίγο που το γνωστό βιβλιοπωλείο “Strand” πουλάει βιβλία στην Τάιμς Σκουέρ, η Λίμποβιτς αρνείται να σιωπήσει. Σίφουνας στις σκέψεις της και δίχως να έχει χρόνο για μισόλογα, δεν χαρίζεται σε τίποτα και σε κανέναν. Ο Σκορσέζε την ακολουθεί με την κάμερά του, καθώς περπατά στην Νέα Υόρκη και στέκεται απέναντί της, γελώντας με τα λεγόμενά της, αφήνοντάς την να κλέψει την παράσταση με μονολόγους γεμάτους ευφυολογήματα.

Στα επτά επεισόδια που έγιναν διαθέσιμα στην αρχή του χρόνου, το χιούμορ ρέει άπλετο προς όλες τις κατευθύνσεις και είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί της, δεν μπορείς παρά να παραδεχθείς ότι οι πομπώδεις δηλώσεις της διακρίνονται από μία οξυδέρκεια που έχει δουλευτεί αγόγγυστα όλα αυτά τα χρόνια μέσα από παρατήρηση, συγκρατημένη κοινωνικοποίηση και φυσικά διάβασμα -δεν διστάζει άλλωστε να εκμυστηρευτεί ότι τα 10.000 βιβλία της δύσκολα χωράνε στο σπίτι της.

Ακόμα και αν η παγιωμένη εμφάνισή της με την ίδια αμφίεση εδώ και χρόνια παραπέμπει σε κάτι αναχρονιστικό, η άνεσή της να εκφέρει και να τεκμηριώνει τις απόψεις  της δείχνει ένα μυαλό σε εγρήγορση που ενεργεί υπό διαρκή κριτική σκέψη. Φρέσκο και ανανεωτικό, το “Pretend It’s a City” είναι μία μίνι σειρά που βλέπεται απνευστί και αντιπροσωπεύει μία αυθεντικότητα χρησιμοποιώντας ουσιαστικά εύστοχες ιδέες.

(Visited 9,907 times, 1 visits today)

Leave A Comment