RATATOUILLE (ρατατούι): κλασσική γαλλική συνταγή με πολλές παραλλαγές, που έγινε και το όνομα ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Μπριάμ για εμάς! Ένα μείγμα χρωμάτων και γεύσεων. Δείχνει περίπλοκο αλλά δεν είναι…
- Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15 λεπτά
- Θερμοκρασία : 180°C
- Σκεύος: στρογγυλό ταψί 28 εκ.
Υλικά
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκύθια
- 1 γλυκοπατάτα
Για τη σάλτσα
- 1 κρεμμύδι σε καρεδάκια
- 2 σκόρδα ψιλοκομμένα
- 1 1/2 κούπα ντομάτα στον τρίφτη
- 1/2 κ. γλ. θυμάρι ξερό
- 2 κ. σ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
- 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος light
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κ. γλ. ζάχαρη
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
Για γαρνίρισμα
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. γλ. θυμάρι φρέσκο ή 1/2 κ. γλ. ξερό
- 1/2 κούπα παρμεζάνα προαιρετικά
Εκτέλεση
- Αρχικά ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 – 4 λεπτά.
- Ένα 5 λεπτο μετά προσθέτουμε τις πιπεριές.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, την τριμμένη ντομάτα και το μπαλσάμικο. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 περίπου λεπτά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Έπειτα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα λαχανικά.
- Στρώνουμε τα 2/3 της σάλτσας σε ένα ταψάκι και τοποθετούμε τις φέτες των λαχανικών όρθιες εναλλάξ σε σπιράλ, αν έχουμε στρογγυλό ταψάκι. Αν είναι τετράγωνο, τις τοποθετούμε σε σειρές.
- Περιχύνουμε από πάνω και την υπόλοιπη και γαρνίρουμε με το λάδι, το θυμάρι και την παρμεζάνα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σκεπασμένο για 1 ώρα.
- Στο τέλος το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά
Βon appétit!
Περισσότερες υπέροχες συνταγές στο @2lovecooking
(Visited 142 times, 1 visits today)