Ratatouille. From Paris with love!

RATATOUILLE (ρατατούι): κλασσική γαλλική συνταγή με πολλές παραλλαγές, που έγινε και το όνομα ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων.  Μπριάμ  για εμάς! Ένα μείγμα χρωμάτων και γεύσεων. Δείχνει περίπλοκο αλλά δεν είναι…

  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15  λεπτά
  • Θερμοκρασία : 180°C
  • Σκεύος: στρογγυλό ταψί 28 εκ.

           Υλικά

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκύθια
  • 1 γλυκοπατάτα

          Για τη σάλτσα

  • 1 κρεμμύδι σε καρεδάκια
  • 2 σκόρδα ψιλοκομμένα
  • 1 1/2 κούπα ντομάτα στον τρίφτη
  • 1/2 κ. γλ. θυμάρι ξερό
  • 2 κ. σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος light
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κ. γλ. ζάχαρη
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο

          Για γαρνίρισμα

  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλ. θυμάρι φρέσκο ή 1/2 κ. γλ. ξερό
  • 1/2 κούπα παρμεζάνα προαιρετικά

          Εκτέλεση 

  • Αρχικά ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 – 4 λεπτά.
  • Ένα 5 λεπτο μετά προσθέτουμε τις πιπεριές.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, την τριμμένη ντομάτα και το μπαλσάμικο. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 περίπου λεπτά.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Έπειτα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα λαχανικά.
  • Στρώνουμε τα 2/3 της  σάλτσας σε ένα ταψάκι και τοποθετούμε τις φέτες των λαχανικών όρθιες εναλλάξ σε σπιράλ, αν έχουμε στρογγυλό ταψάκι. Αν είναι τετράγωνο, τις τοποθετούμε σε σειρές.
  • Περιχύνουμε από πάνω και την υπόλοιπη και γαρνίρουμε με το λάδι, το θυμάρι και την παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σκεπασμένο για 1 ώρα.
  • Στο τέλος το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά

Βon appétit!

Περισσότερες υπέροχες συνταγές στο @2lovecooking

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave A Comment