Τελικά, μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

 

 Ήρθε και… πέρασε αυτή η εποχή του χρόνου που όλοι μιλούν για τον περίφημο Άγιο Βασίλη. Τα παιδιά κάθε χρονιά  περιμένουν με ανυπομονησία τα δώρα τους και μας βομβαρδίζουν ανελέητα με ποικίλες ερωτήσεις, όπως: «Μαμά πώς προλαβαίνει σε μια νύχτα να γυρίσει όλο τον κόσμο;», «Μπαμπά, αφού εμείς δεν έχουμε τζάκι, πώς κατορθώνει και μπαίνει στο σπίτι μας;». Καλό θα είναι, λοιπόν, να είμαστε προετοιμασμένοι…

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Γιατί να μιλήσουμε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη;

Πολλοί γονείς διστάζουν να μιλήσουν στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη επιθυμώντας να είναι ειλικρινείς με τα παιδιά τους. Σύμφωνοι, η ειλικρίνεια είναι βασικό συστατικό οποιασδήποτε σχέσης, πολλώ δε μάλλον της σχέσης γονέα και παιδιού. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει. Γιατί να αναφέρουμε στα παιδιά το μύθο του καλοκάγαθου γέροντα που έρχεται από τον Βόρειο Πόλο και κάθε χρονιά μοιράζει δώρα;

Γιατί ο μύθος αυτός έχει πολλά να προσφέρει! Τι εννοώ; Αρχικά, τους δίνει την ευκαιρία να αφεθούν στη μαγεία των γιορτών και να ζήσουν ένα παραμύθι. Θυμηθείτε, άλλωστε, κι εσείς με τι χαρά περιμένατε να ξυπνήσετε, προκειμένου να δείτε το δώρο που σας άφησε κάτω από το δέντρο.

Παρ’ όλ’ αυτά έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα συζητήσουμε με τα παιδιά γι’ αυτόν τον μύθο, καθώς πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να ζητήσουν κάτι που ο οβολός σας να μην το αντέχει ή να εστιάσουν στο δώρο και όχι στο νόημα του μύθου.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι, κατά συνέπεια, να εστιάσετε σε αυτά που συμβολίζει αυτός ο μύθος: στην ασφάλεια, στη γενναιοδωρία, στο όνειρο, στην υπομονή και την αγάπη. Προσπαθήστε να μην σχετίσετε τον μύθο με τυχόν επιβράβευση ή τιμωρία, γιατί οι αταξίες κάνουμε ακόμη κι εμείς οι μεγάλοι… Ωστόσο, δε μας καθορίζουν. Αντίθετα, κρίνεται αναγκαίο ο μύθος αυτός να γίνει το «εργαλείο» σας, προκειμένου να μάθει το παιδί σας να δείχνει αλληλεγγύη. Καλό θα ήταν στο γράμμα σας να ευχηθείτε κάτι και για τους άλλους.

Πάμε τώρα στο… φλέγον ερώτημα: Πώς θα πω στο παιδί μου ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει;

Συνήθως τα παιδιά καταλαβαίνουν την αλήθεια γύρω στα 6-7 χρόνια. Υπάρχουν, από την άλλη, αρκετά παιδιά προσχολικής ηλικίας που καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την ιστορία του Άγιου Βασίλη και διατυπώνουν διάφορες ερωτήσεις στις οποίες οι γονείς δυσκολεύονται να απαντήσουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αποκαλύψετε το μυστικό.

Τα παιδιά ωριμάζουν και σιγά σιγά καταλαβαίνουν την αλήθεια. Σε περίπτωση που το παιδί σας σας ρωτήσει πώς είναι δυνατόν να προλαβαίνει να μοιράζει όλα τα δώρα, χειριστείτε το θέμα διπλωματικά. Μπορείτε να το ρωτήσετε πώς προήλθε αυτή η απορία, αν το άκουσε κάπου ή αν κατάλαβε κάτι το ίδιο. Να ρωτήσετε, συνεπώς, το ίδιο τι πιστεύει. Τέλος, μπορείτε να του απαντήσετε: «Ίσως να έχεις δίκιο και να μην φτάνει μια νύχτα, για να μοιράσει τα δώρα…».

Όσο βλέπετε ότι το παιδί πιστεύει, αποφύγετε να το προσγειώσετε απότομα στην πραγματικότητα. Αφήστε το μυστήριο να πλανάται. Αν, όμως, έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει και σας είπε: «Μαμά, μπαμπά, το ξέρω ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης και ότι εσείς φέρνετε τα δώρα», τότε μπορείτε να του διηγηθείτε τον μύθο και την πραγματική ιστορία του Άγιου Βασίλη, όπως και το τι συμβολίζει, δηλαδή την αγάπη και την αλληλεγγύη. Συνήθως βέβαια η αποκάλυψη του μυστικού έρχεται φυσικά, ωστόσο κάποια παιδιά πιθανότατα να στεναχωρηθούν ή να θυμώσουν. Σε αυτήν την περίπτωση ζητήστε του συγγνώμη και εξηγήστε του ότι δεν μπορούσατε να του αποκαλύψετε την αλήθεια, προτού ρωτήσει το ίδιο. Τονίστε ότι είναι σημαντικό να μην μοιραστεί το μυστικό με άλλα παιδιά και ότι προφανώς δεν πρέπει να κοροϊδεύει όσα παιδιά το πιστεύουν.

Τέλος, μπορείτε να του πείτε ότι μπορεί να συνεχίσει να πιστεύει στο συμβολισμό της ιστορίας, βοηθώντας κάθε μέρα με τις πράξεις του τους ανθρώπους γύρω του.

 

Περισσότερα για τον κόσμο των παιδιών μπορείτε να βρείτε στο Instagram στο λογαριασμό @thekidssociety.blog

(Visited 5,593 times, 1 visits today)

Leave A Comment